Vipavska dolina
januar 2022
p t s č p s n
     

1

2

3

4

5

6

789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Otroška predstava: Tista o bolhah

Slikanica Saše Eržen Tista o bolhah je bila uvrščena med pet finalistov za najboljšo izvirno slovensko slikanico leta 2011 in je prejela nagrado zlata hruška za kakovostno literaturo. Lani je zaživela tudi kot radijska pravljica v oddaji Lahko noč, otroci.

Za sedmimi gorami, sedmimi vodami in sedmimi mišjimi luknjami živi mačja kraljica. Za njeno ugodje skrbita služabnika, ki želita po svojih najboljših močeh ustreči vsem njenim muham. Strežeta jo od spredaj in zadaj, ona pa ni nikoli zadovoljna. Njeno življenje je prav po mačje lagodno in brezskrbno, potem pa jo nekega dne nekaj prav čudno zaščemi in zasrbi. Služabnika ji takoj priskočita na pomoč, praskata jo in čohata, a nič ne pomaga. Seveda jima je takoj jasno, da ima kraljica bolhe. Kdo si upa kraljici povedati, da ima bolhe? Služabnika v strahu pred izgubo svoje službe skujeta načrt, kako bosta kraljico prelisičila, če pa se jima načrt res posreči, se bo morda celo znebila krvosesov.

Tista o bolhah je nagajiva, iskriva in zabavna pripoved o mačji kraljici, ki si noče priznati, da ima težave in se jih zato loteva na popolnoma neuspešen način. Bežanje pred težavami ni nikoli rešitev, ne za bolhe ne za druge tegobe. Rešimo jih lahko le, če si jih priznamo, jih zgrabimo za vrat in se pogumno spopademo z njimi. To je zgodba o prijateljstvu in spoštovanju. Celo ošabna in vzvišena kraljica spozna, da je življenje brez prijateljev čista žalost in se za svoje nesramno obnašanje pokesa.

Gostuje Slovensko ljudsko gledališče Celje.
Avtorici dramatizacije Tatjana Doma in Saša Eržen
Režiserka Ivana Djilas
Igrajo Jagoda/Lučka Počkaj, Damjan M. Trbovc/Žan Brelih Hatunić, Tarek Rashid/David Čeh