Vipavska dolina
januar 2022
p t s č p s n
     

1

2

3

4

5

6

789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Spominska razstava o življenju in delu Pavla Medveščka – Klančarja

Razstava vas bo popeljala v Medveščkovo otroštvo z izkušnjo begunstva, v njegovo mladost in umetniško (likovno) ustvarjanje ter pisateljevanje, vse skupaj pa bo zaobjemal pridih naših prednikov ter mistični svetovi staroverstva in prastarih običajev, tudi pustovanja.

Na ogled so Medveščkovi osebni predmeti, njegove risbe in grafike, monografije, rokopisi in grafične opreme ter izbor izvirnih predmetov in replik iz njegove etnološke zbirke predmetov posoških staroverk in starovercev – od blizu si boste lahko ogledali te vsakdanje spremljevalce staroverskega načina življenja in verovanja, ki izvirajo iz osrednje Soške doline – večina predmetov je z njenega desnega brega, s Kambreškega in Volčanskih Rutov, z levega brega pa od Mosta na Soči prek Tolminskega Loma, Seniškega Brega, Kalskega, Banjške planote do okolice Kanalskega Vrha, pa tudi s Čepovanskega, Cerkljanskega, Idrijskega in Brkinov.

V sodelovanju z Etnološkim društvom Liški pustjé nad razstavo bdijo tudi tradicionalne liške pustne maske, ki jih je rekonstruiral Branko Žnidarčič po skicah, ki jih je v 50-ih letih 20. stoletja naredil Medvešček in s tem ohranil pustno tradicijo v teh krajih.

Razstavo je pripravila Daša Medvešček. Ogledate si jo lahko v času odprtja knjižnice.