Kultura
»Belega kruha ne sme nikoli zmanjkati!« – pogovorni večer o kruhu v Vipavski dolini
Peka kruha v domači kuhinji vedno pričara toplino. Ni lepšega trenutka, ko se iz pečice razširi omamen vonj po toplem, sveže pečenem kruhu. Ta vonj lahko v sebi nosi lepe ali težke spomine. Za starejše generacije kruh pomeni bogastvo, svetinjo, celo nebesa. Nekoč so ljudje hrepeneli po belem kruhu, medtem ko je bil po vipavskih domovih na mizi »tršen« – koruzni kruh ali pogača. Danes živimo v času izobilja, ko lahko izbiramo med neštetimi vrstami kruha in pekovskih izdelkov. Kaj vse se je v tem času spremenilo – in zakaj?
Na pogovornem večeru bomo spregovorili o zgodovini peke kruha na Vipavskem, o šegah in navadah, ki so spremljale kruh skozi generacije, ter o tem, kako lahko kruh uporabimo kot učni vir –izhodišče za pogovor o spoštovanju, solidarnosti, večkulturnosti, migracijah, pa tudi o pasteh sodobnega potrošništva in pomenu iskanja edinstvenosti v vsakdanjem življenju.
Večer bomo zaključili z ogledom dokumentarnega filma Belega kruha ne sme nikoli zmanjkati (Občina Ajdovščina, 2022), posnetega v Rustjevi hiši tik pred njeno obnovo.
Sodelujejo: Melita Lemut Bajec (UL Pedagoška fakulteta); Andreja Margon (OŠ Šturje Ajdovščina); Jernej Murn (Mlinotest d. d., Rustjeva hiša kruha Ajdovščina) v pogovoru z Jasno Fakin Bajec (ZRC SAZU in UNG Fakulteta za humanistiko).
Vstop je prost.