Vipavska dolina
april 2025
p t s č p s n
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Banner top doživetja v Vipavski dolini

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Izobraževanje

Predavanje: Kultivirano meso – naslednji korak v zgodbi o hrani?

Katja Križman bo predstavila razvoj in pomen kultiviranega mesa: kako je do inovacije prišlo, kako poteka pridelava mesa in kakšno vlogo bo imelo v prihodnosti prehrane.

Predavanje bo osvetlilo razvojno pot od prvih biotehnoloških procesov v proizvodnji hrane, ki jih že dolgo uporabljamo v vsakdanjem življenju, do sodobne tehnologije, ki omogoča pridelavo mesa brez klasične živinoreje. Pojasnjeni bodo ključni postopki, razvoj celice v tkiva, primerna za prehrano, in nove možnosti, ki jih tehnologija odpira v prehranski industriji.

Poleg tega se bomo dotaknili širšega konteksta: etičnih in trajnostnih vidikov, vpliva na okolje ter potenciala kultiviranega mesa pri reševanju globalnih prehranskih izzivov. Spregovorili bomo tudi o sprejemanju inovacij v prehrani, saj se vrsta ter metode pridelave hrane ves čas razvijajo in prilagajajo družbenim spremembam.

Organizacija: Zavod Kersnikova, Xcenter Nova Gorica
Projekt sofinancira javni Zavod GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica