Izobraževanje
Predavanje: Kultivirano meso – naslednji korak v zgodbi o hrani?
Katja Križman bo predstavila razvoj in pomen kultiviranega mesa: kako je do inovacije prišlo, kako poteka pridelava mesa in kakšno vlogo bo imelo v prihodnosti prehrane.
Predavanje bo osvetlilo razvojno pot od prvih biotehnoloških procesov v proizvodnji hrane, ki jih že dolgo uporabljamo v vsakdanjem življenju, do sodobne tehnologije, ki omogoča pridelavo mesa brez klasične živinoreje. Pojasnjeni bodo ključni postopki, razvoj celice v tkiva, primerna za prehrano, in nove možnosti, ki jih tehnologija odpira v prehranski industriji.
Poleg tega se bomo dotaknili širšega konteksta: etičnih in trajnostnih vidikov, vpliva na okolje ter potenciala kultiviranega mesa pri reševanju globalnih prehranskih izzivov. Spregovorili bomo tudi o sprejemanju inovacij v prehrani, saj se vrsta ter metode pridelave hrane ves čas razvijajo in prilagajajo družbenim spremembam.
Organizacija: Zavod Kersnikova, Xcenter Nova Gorica
Projekt sofinancira javni Zavod GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica