Predstavitev Laboratorija za prihodnost hrane – Bio/n
Odpiramo vrata skupnostnega Laboratorija za prihodnost hrane – Bio/n, kjer so v zadnjih dveh letih potekale javne delavnice, na katerih smo osvajali osnove fermentacije, alternativnih beljakovin in gojenja gob, ter spodbudili ustvarjanje skupnosti, ki se ukvarja s pivovarjenjem, pridelavo kombuče in tinkturami za domačo lekarno. Ob tem smo z lokalnimi izumitelji in industrijskimi inovatorji razvili prilagojeno laboratorijsko opremo: rastne komore za gobe, liofilizator za osebno uporabo, prenosno pivovarno po načelu »naredi sam«, zeleno steno z robotskim pajkom – kar bo vse služilo skupnosti laboratorija pri nadaljnjem raziskovanju. Organizirali smo razstave avtorjev, ki se ukvarjajo s celostnim razumevanjem živih sistemov kot so glive in njihovim odzivom na človeške vplive v okolju; s satelitskim zaznavanjem spreminjanja zemeljskih površin in geopolitičnimi spremembami pri mapiranju območja; ter z ustvarjanjem sodelovalne internetne platformo za lokalne pridelovalce hrane. V Galerijo Xcenter si tudi v letu 2025 prizadevamo pripeljati navdihujoča umetniška dela domačih in mednarodno priznanih avtorjev, ki se posvečajo zapletenemu soobstoju in prepletu tehnologije z živimi organizmi. Vzporedno z delavnicami, predstavitvami in razstavami pa v ozadju pripravljamo praktične protokole za vse, česar smo se naučili v laboratoriju. Skozi raziskavo zgodovine agrikulture, vinogradništva in kulinarnih tradicij Goric na obeh straneh meje mapiramo možne smernice za trajnostni razvoj visokokakovostne hrane. O vsem tem bomo s sodelavci Bio/na spregovorili na odprtem dnevu laboratorija.