Vipavska dolina
april 2025
p t s č p s n
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Banner top doživetja v Vipavski dolini

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Konzerviranje: industrializacija, emancipacija, spomin – zgodovine predelave in konzerviranja rib na severnozahodnem Jadranu

Konzerviranje je industrijska metoda priprave hrane, ki izvira iz začetka 19. stoletja, in predstavlja pomemben vidik v političnih in družbenih, ekonomskih in tehnoloških pogojih življenja. Na dogodku bomo odgovorili na vprašanja, kako razmah konzerviranja rib in razvoj ribje industrije na jadranskih otokih in slovenski obali spodbuja vprašanja o znanosti, tehniki in politiki prehrane, emancipaciji žensk, degradaciji naravnega okolja, spopada med industrijo in turizmom ter proizvodnji plastičnih odpadkov, ki praviloma končajo v morju.

Sodelujejo: Tanja Petrović (ZRC SAZU), Nataša Rogelja Caf (ZRC SAZU), Srečko Gombač (ljubiteljski zgodovinar) v pogovoru z Martinom Pogačarjem (ZRC SAZU).