Izobraževanje
Scoby iz preteklosti v prihodnost
Vabimo, da se nam pridružite na interaktivni delavnici, kjer bomo skozi poglobljeno čutenje in igrivo eksperimentiranje raziskovali skriti svet fermentacije. Spoznavali se bomo z bakterijsko celulozo, ki nastaja v procesu fermentacije s simbiotsko kulturo mikroorganizmov (SCOBY – symbiotic culture of bacteria and yeast) in jo tradicionalno uporabljamo kot začetno kulturo za pridelavo mehurčkastega aromatičnega čaja – kombuče.
V prvem delu se ji bomo posvetili s čuječo uporabo čutov, jo okušali, vonjali, opazovali in se je dotikali. Poglobili se bomo v biološke procese, ki potekajo v ozadju in preučevali, kako ti vplivajo na lastnosti fermentiranih produktov ter kaj pomenijo za življenje bakterij in kvasovk, s katerimi jih pridobivamo. V nadaljevanju bomo raziskali mikrobno življenje z eksperimentalnimi metodami: izolirali bomo vzorce različnih stopenj fermentacije ter si jih ogledovali pod mikroskopom.
Celoten proces bodo spremljali pogovori o ekološkem pomenu scoby-ja, njenem intimnem zgodovinskem sorazvoju s človekom, sedanjimi in potencialnimi aplikacijami na področju medicine, zdravja, kulinarike, oblikovanja, umetnosti, tehnologije in poučevanja. Kritično bomo pretresali človekov odnos do bioloških procesov in drugih vrst organizmov, ki nepogrešljivo podpirajo dobrobit človeške družbe in omogočajo njeno delovanje. Predznanje ni potrebno, vsega se bomo naučili skupaj!
Zaželen je obisk obeh delavnic: 6. 3. in 13. 3. - Vivien Roussel: bio usnje v kuhinji.
Prijave so obvezne: .