Predavanje: Tehnologija pridelave belih vin v spremenjenih podnebnih razmerah
Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje dr. Klemna Lisjaka (Kmetijski inštitut Slovenije), z naslovom Tehnologija pridelave belih vin v spremenjenih podnebnih razmerah. Sledil bo pogovor s predavateljem, ki ga bo moderirala doc. dr. Melita Sternad Lemut, vodja Centra za raziskave vina Univerze v Novi Gorici.
Vinogradništvo in vinarstvo se v zadnjem obdobju soočata z velikim izzivom spremenjenih podnebnih razmer in globalnega segrevanja. Poleg višjih temperatur se spreminja tudi dinamika in sezonska količina padavin, kar prinaša suše, poplave, toče in druge ekstremne vremenske pojave. Vse to vpliva na trto, pridelek, sestavo grozdja in posledično na stil in karakter končnega vina. V predavanju bo prikazano, kako spremenjene podnebne razmere vplivajo na sestavo grozdja in kako prilagoditi predelavo belih sort, s katero ublažimo omenjene posledice. S praktičnimi primeri bodo prikazane posamezne vinifikacijske tehnologije in ukrepi od vinograda, predelave in stiskanja grozdja, vodenja fermentacije do ustreznega zorenja vina za pridelavo želenega stila vin. Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.