Vipavska dolina
oktober 2024
p t s č p s n
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Banner top doživetja v Vipavski dolini

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Eksperimentalna delavnica: Fermentarium: kombuča

Uporaba napitka iz kombuče naj bi segala 200 let pred naše štetje na Daljni vzhod. Imenovali so ga 'božji čaj', 'eliksir življenja' ali 'čaj nesmrtnosti', saj so verjeli v njegovo čarobno moč, ki omogoča večno življenje.

Na raziskovalni delavnici v sklopu Odprtega laboratorija bomo raziskovali, kako poteka fermentacija s kombučo in užitnimi divjimi rastlinami ter sadjem, zelenjavo ali zelišči, ki bi jih sami želeli preizkusiti in jih lahko prinesete s seboj na delavnico.

Kombuča je oblika simbioze ocetno-kislinskih bakterij in ene ali več kvasovk v celulozni membrani. Iz nje pripravljamo pijačo s čajno osnovo, ki nastane s sočasno alkoholno in ocetno-kislinsko fermentacijo ob prisotnosti kulture kombuče. Pripravjlamo jo lahko z različnimi čaji, ki jih mikroorganizmi predelajo, in s sladkorjem, ki služi kot hranilo. Tako nastanejo snovi z zdravilnim, poživljajočim in razstrupljevalnim učinkom.

Fermentacija je proces, s katerim živila postanejo lažje prebavljiva in pridobijo vrsto koristnih snovi.

Je tudi način shranjevanja dragocenih živil, ki bi sicer v obilni sezoni propadla. Te tehnologije so naši predniki dobro poznali in pomembno je, da tovrstna znanja ohranjamo. V časih, ko je odpadne hrane veliko in domače hranljive hrane primanjkuje, so tovrstne tehnologije in znanja še kako dragoceni.

Eksperimentalno delavnico bo vodila Vita Matjac z Zavoda Floravita.

O mentorici: magistra sociologije, sicer pa strastna nabiralka, certificirana zeliščarka in umetnica, že vrsto let proučuje uporabo užitnih, divjerastočih rastlin v vsakdanji prehrani. Poleg tega raziskuje različna področja življenja in tradicionalna znanja, ki so del naše naravne in kulturne dediščine.

V svojem raziskovanju trenutno največ pozornosti namenja rastlinam, ki vsakič znova na različne načine presenečajo na vsakem koraku s svojo vsestranskostjo, okusi in zdravilnostjo.

Delavnica je brezplačna in primerna za polnoletne udeležence.

Prijava je obvezna na:

Organizacija: Zavod Kersnikova, Xcenter Nova Gorica Projekt sofinancira javni Zavod GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica