Vipavska dolina
oktober 2024
p t s č p s n
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Banner top doživetja v Vipavski dolini

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Slavnostno odprtje konference in razstave Černigoj s sopotniki in učenci

Mednarodna znanstvena konferenca Avantgarda in konec sveta, katere partner je tudi Goriški muzej, s spremljevalnim umetniškim programom obeležuje stoletnico prve konstruktivistične razstave avantgardista Avgusta Černigoja. Slovesno jo bomo odprli na gradu Kromberk z razstavo Černigoj s sopotniki in učenci. Pospremili jo bomo z uvodnim predavanjem prof. dr. Petra Krečiča z naslovom Avgust Černigoj in temelji slovenske zgodovinske avantgarde.

Na razstavi bodo predstavljena dela Avgusta Černigoja iz zbirke Goriškega muzeja, dopolnjevala pa jo bodo še nekatera iz drugih inštitucij in zasebnih zbirk; tako bomo ustrezno izpostavili pomembnejše trenutke v umetnikovem opusu. Postavitev je zastavljena v dveh delih, v prvem je v smiselnem zaporedju prikazan Černigojev razvoj, njegovi začetki, ljubljansko in tržaško konstruktivistično obdobje ter čas po njem. Konstruktivizem lahko predstavljamo le z replikami objektov in grafik, saj se originali iz tistega časa niso ohranili. Tu pa sta vključeni dve originalni konstruktivistični risbi Eduarda Stepančiča, ki ju posoja umetnikov nečak. V drugem sklopu so Černigojeva dela postavljena v dialog z njegovimi učenci, Frankom Vecchietom, Klavdijem Palčičem, Emanuelo Marassi in Edvardom Zajcem, ki so se, vsak s svojim individualnim opusom, uveljavili na področju likovne umetnosti, vendar se skozi njihov ustvarjalni in raziskovalni proces odraža učiteljeva spodbuda k eksperimentiranju ter iskanju novih izraznih načinov.

Kuratorja razstave: Katarina Brešan in mag. Davor Kernel, zunanji sodelavec prof. dr. Peter Krečič.

Slavnostni govorci: Vladimir Peruničič, direktor Goriškega muzeja; mag. Marko Rusjan, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo RS; dr. Boštjan Golob, rektor Univerze v Novi Gorici in dr. Lev Kreft, Založba Sophia.