Vipavska dolina
september 2024
p t s č p s n
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Banner top doživetja v Vipavski dolini

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Pogovor z Aldom Černigojem

V goste prihaja pisatelj, profesor in ravnatelj, publicist, urednik, sociolog in filozof Aldo Černigoj, rojen na Predmeji, ki živi na Koprskem. Tako v prostor ob morju kot širše Primorske se je vtisnil s pedagoško dejavnostjo, sociološkimi raziskavami in članki ter z analitičnim delom na področju družbenih dejavnosti, še posebej razvoja visokega šolstva. Strokovne in literarne prispevke je objavljal v Naših razgledih, Delu, Fontani, Primorskih srečanjih in Primorskih novicah, Primorskem dnevniku, Primorskem rodoljubu in v glasilu Gora.

Njegovi javni nastopi na radiu in v drugih medijih izražena mnenja uvrščajo Černigoja med intelektualce z jasnimi stališči, ki nikoli ne ostanejo prezrta. Po poklicni poti se je posvetil literarnemu ustvarjanju: izdal je romana Večer pri Maticavih in Čas ob zori ter zbirki novel Po dnevu noč in Na obodih spirale. Za njegove pripovedi je značilna tehnika notranjega monologa in predvsem opazno primorsko obarvana knjižna slovenščina, kar naglašuje prepoznavni primorski karakter.

Lavričeva knjižnica se rojaku, ki so mu mediji naklonili manj prostora in časa, kot si zasluži, ob vstopu v deveto desetletje poklanja s priložnostno razstavo in pogovorom, ki ga bo vodila bibliotekarka Franka Koren.