Vipavska dolina
september 2024
p t s č p s n
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Banner top doživetja v Vipavski dolini

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Odprtje festivala Mesto knjige 2024

Dogajanje odpiramo z razstavo Pravljična Primorska v Galeriji GONG, ki predstavlja Primorsko v slikanicah in stripih preko štirih knjižnih izdaj ilustratorjev Zvonka Čoha, Tine Volarič, Jurija Devetaka in Jake Vukotiča.

Na razstavi so predstavljeni originali in reprodukcije knjižnih ilustracij, katerih rdeča nit je z domišljijo prepredeno raziskovanje primorske pokrajine od Trsta preko Krasa do (Nove) Gorice in Ajdovščine. Z grajskimi gospodičnami bomo spoznavali devinske mite in njihov odmev v sodobnosti ter se odpravili na kraško pustolovščino v iskanju pečatov kamna, ruja in burje, ki nas bo vodila do čisto pravih škratov … S pomočjo velikana, ajda, po katerih ima Ajdovščina ime, se bomo potepali ob Hublju, v družbi oslička Stanka pa potovali v času od Trsta prek Kobdilja do Gorice.

Razstava bo na ogled do 13. 9. 2024.

Zvonko Čoh je v sodelovanju s piscem Urošem Grilcem upodobil kraško pokrajino v prikupni slikanici Škratje s Krasa (Škrateljc, 2018), v kateri se grajska gospodična in vitez brez strahu podata v pogajanja s strašno škratastimi škrati Kamnom, Burjo in Rujem. Jurij Devetak je s tržaškim pesnikom in prevajalcem Markom Kravosom v stripu Deva iz Devina in trije junaki (ZTT, 2023), v katerem spremljamo nastanek šolske gledališke predstave, duhovito prepletel pogansko-mitološko in pravljično raven v dialogu s sodobnostjo. Tina Volarič je z zgodovinarjema Markom Klavoro in Davidom Kožuhom ustvarila domišljijsko slikanico Karlo in Stanko (Goriški muzej, 2023), ki nas popelje na neverjetno potovanje v primorsko zgodovino, na katerem deček Karlo v družbi oslička Stanka izve marsikaj o svojem pranonotu, pranoni in vsej družini. Jaka Vukotič in Uroš Grilc sta v stripu Ajdi iz Wajdušne (Škrateljc, 2022) bralstvu razkrila zgodbe iz sveta vilincev, škratov, ajdov in drugih strašnih prikazni, ki od nekdaj kolovratijo po okolici Ajdovščine.

Razstava nastaja v sodelovanju z Galerijo GONG in založbami Škrateljc in ZTT ter Goriškim muzejem. Festival Mesto knjige sofinancirata JAK RS in MONG.