Vipavska dolina
avgust 2024
p t s č p s n
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Banner top doživetja v Vipavski dolini

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Gotropolis: Levitev

Petek, 30. avgust

19.00 – Bevkov trg, Nova Gorica
Pot v somestje, KLOVN CLAMYO
Ulični performer in klovn Clamyo je izkušen klovn, ki povsod manifestira ljubezen in veselje. Kot pravi, vsak dan naredi revolucijo, zato ne pričakujte, da bo napihoval balone, temveč se pripravite na nenavadno, živahno in zabavno intervencijo.

19.30 – park ob avtobusni postaji Nova Gorica
Koncert SHERZER BRIGADE in odprtje interaktivne instalacije Ane Žerjal »LE VI, KO ON«
Skupina Sherzer Brigade je kolektiv šestih izkušenih bobnarjev, ki želijo poslušalcem približati brazilske ritme.

Ana Žerjal (1987) je kiparka mlajše generacije. Leta 2012 je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V svojem kiparskem delu raziskuje dejavnike in posledice vplivov okolja, v katerem živi in deluje ter si prizadeva za izboljšanje. Njeno celotno umetniško ustvarjanje temelji na principu »art for the people«.

Kokon ali prostorska skeletna struktura, ki ima poleg svoje 3D zunanjosti tudi notranjost, je sestavljen iz naravnih in obnovljivih materialov iz neposredne okolice Nove Gorice. Kokon je tako začasen prostor, ki opozarja na festival Gotropolis, ponuja prostor za nove vsebine in nudi izhodišče za marsikatero misel o sebi in lastnih levitvah. Je izhodiščni prostor za mnoge diskurze življenja in nam lastnih levitev. Interaktivna instalacija bo postavljena vse dni festivala.

Sobota, 31. avgust

10.00–13.00, Obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica
Stripburger: DELAVNICA STRIPA (slo/eng), 12+

Matej de Cecco (1979) je stripar, ilustrator, prevajalec in urednik. Študiral je prevajalstvo in vizualne umetnosti. Nekaj časa je bil urednik revije Stripburger. Na delavnici bo mentor, avtor, skozi pogovor udeležence spoznal z medijem stripa. Na sproščen način se bomo posvetili iskanju idej, pripovedovanju v slikah, izdelavi zgodbe, govoru v stripu, črkopisu in likovnem jeziku. Sledil bo prikaz delovnega procesa, iskanje idej in predlog za kratke stripe. Po pregledu nastalih predlog in idej ter individualni analizi se bo začela izdelava kratkih stripov.
Namen delavnice je udeležence spoznati z osnovami stripovskega ustvarjanja in z možnostmi, ki jih ponuja ustvarjanje stripov, ter izvedba vsaj enega samostojnega kratkega stripa.
Delavnica je brezplačna. Obvezne prijave na . Število udeležencev je omejeno.

10.00–13.00: SNG Nova Gorica
Odprte scene/Scene aperte: »Along the line. Border theaters«, javna razprava (eng, ita)

16.00–19.00: park ob avtobusni postaji Nova Gorica
MONADE Z LIVADE
Interaktivno dogajanje ob istalaciji Ane Žerjal bo obsegalo pisma samemu sebi, kjer bodo obiskovalci lahko napisali pismo, ki ga bodo prejeli čez eno leto, poslikave obrazov in sporočila živali, ki jih bo interpretirala Silva – Srebrna puščica.

20.00: SNG Nova Gorica, veliki oder
Kolektiv Igralke & Tjaša Črnigoj: PUNCE (CURE) (slo/hr), 12+

Nedelja, 1. september

17.00, 19.30: Bevkov trg, Nova Gorica
Bunker & Dirk Opstaele: LIRIČNI UTRINKI V MESTU
Lirični utrinki v mestu so nastali v produkciji zavoda Bunker, v okviru festivala Mladi levi 2011. Režiser je priznani belgijski umetnik Dirk Opstaele, ki že vrsto let deluje v okviru svoje umetniške skupine Leporello v Bruslju. Pevci/igralci pa so slovensko in svetovno priznani operni umetniki. Sinergija režiserja, njegove glasbeno operne občutljivosti in vrhunski izvajalci zagotavljajo uspeh »liričnega presenečenja v mestu«.
Po ljubljanski premieri avgusta 2011 so se zaradi velikega zanimanja lirična presenečenja v Ljubljani dogajala skozi celo poletje 2012 in še naprej, vse do danes. Izredno velik uspeh je Lirične utrinke v mestu popeljal tudi na mnoga mednarodna gostovanja.

18.00: pričetek pred stavbo SNG Nova Gorica
Odprte scene/Scene aperte – Balletto civile: GENTE / LJUDJE
Občinstvo je povabljeno, da sledi poti, ki je prepredena z nenavadnimi situacijami in liki. Plesne akcije se pojavijo med občinstvom in zavzamejo prostor ter presenetijo gledalca s tkanjem zgodb o moških in ženskah. Potovanje od vsakdanjega k domišljijskemu, kjer meja med običajnim in izrednim skoraj izgine.
Zamisel in koreografija: Michela Lucenti
Izvaja: Balletto civile
Sax solo: Dimitri Espinoza Grechi
Vizionar je edini realist: Federico Fellini
Dogodek sodi v skupen čezmejni projekt Odprte scene/Scene aperte v sodelovanju ustvarjalnega mesta Gotropolis z italijanskima festivaloma Alpe Adria Puppet festival in Invisible cities.