Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Razstava Marka Lipuša: Ogibanje – trilogija

Slovensko-avstrijski fotografa Marko Lipuš predstavlja svoj zadnji večmedijski projekt z naslovom Ogibanje – trilogija, nastal med letoma 2019 in 2022. Razstavo, ki vključuje fotografska dela in eksperimentalni film, je podprl Avstrijski kulturni forum.

Ustvarjalno delo Marka Lipuša, slovensko-avstrijskega fotografa, ki deluje med Dunajem in Frankfurtom, temelji na eksperimentalnem pristopu do fotografskega medija, saj v kreativni proces vključuje tudi vrsto ročnih posegov, kot so praskanje, barvanje, rezanje in trganje fotografij. Z manipulativnimi posegi v negativ ali pozitiv ustvarja povsem nove, pogosto abstraktne oblike, ki poudarjajo tretjo dimenzijo fotografskih podob ter vnašajo v dela dodatno dinamiko in ekspresivnost. Po drugi strani pa z ročnimi intervencijami naglasi vsebino svojih projektov, ki je pogosto družbenokritična.

Problemi današnje globalizirane družbe so tudi tematsko izhodišče njegove zadnje serije z naslovom Ogibanje – trilogija (2019–2022), v kateri obravnava tri medsebojno prepletene krizne pojave sodobnega časa: uničevanje narave, ekološko krizo in stopnjevanje socialnih razlik.

Razstava bo na ogled do 22. 6. 2024.