Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

3. simpozij projekta VZHOD / ZAHOD: Meja skozi film in zgodovino

Med 6. in 8. majem se v Hiši filma v Gorici obeta tretja izvedba simpozija Vzhod / Zahod Meja skozi film in zgodovino, ki preko gibljivih podob raziskuje avdiovizualno dediščino ob slovensko-italijanski meji. Letos se bomo osredotočili na pomen lokalnih filmskih kultur in čezmejnih filmskih praks ter vlogo televizije v širšem čezmejnem prostoru. Večletni projekt, ki ga Kinoatelje soustvarja s številnimi domačimi in evropskimi partnerji, je del uradnega programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025. Med gostujočimi predavatelji bodo Andrej Šprah, Mojca Petrič Bužan, Naško Križnar, Bojan Brezigar, Borut Klabjan, Stojan Pelko, Lucio Fabi, Steven Stergar, Piero Pieri, Piero Colussi, Paolo Lughi, Marco Rossitti, Nicoletta Romeo, Daniele Terzioli, Sergio Grmek Germani in vrsta drugih. Urnik programa lahko najdete na tej povezavi.

Vabljeni vsi, ki vas zanima filmska kultura in njen pomen v lokalnem in čezmejnem prostoru. Program je namenjen širši zainteresirani javnosti, raziskovalcem, študentom ter učiteljem in profesorjem. Predavanja bodo potekala v slovenskem in italijanskem jeziku, zagotovljeno bo simultano prevajanje. Vstop na vsa predavanja simpozija je brezplačen, zaželena je predhodna najava.

Simpozij je del uradnega programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025, z njim pa dograjujemo tudi program Brezmejnega leta, ki ga pripravlja Mestna občina Nova Gorica skupaj s številnimi snovalci.