Vipavska dolina
april 2024
p t s č p s n
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Vodeni ogledi Rafutskega parka

Vljudno vabljeni na vodene oglede ob odprtju Rafutskega parka, ki bo potekalo v obliki brezplačnih vodenih ogledov, in sicer v:

  • torek, 2. aprila, ob 17.00 (vodstvo: Katarina Iskra)
  • sreda, 3. aprila, ob 10.00 in 17.00 (vodstvo: Tanja Grmovšek)
  • četrtek, 4. aprila, ob 10.00 in 17.00 (vodstvo: Blaž Kosovel)
  • sobota, 6. aprila, ob 10.00 in 17.00 (vodstvo: Katarina Iskra)

Katarina Iskra

Vodstvo vključuje sprehod po parku z razlago o zgodovini območja in o naravnih prvinah ter o namenu in zasnovi prenove. Vodstva se udeleži soavtorica zasnove prenove parka – Katarina Iskra, univ.dipl.inž.kraj.arh.

 

Tanja Grmovšek

Na vodenem sprehodu po Rafutskem parku bo Tanja Grmovšek, predstavila kako se je leta 2019, ob njenem pričetku strokovne obravnave dreves v Laščakovem delu parka, prvič spoznala z zelo bogato naravno in kulturno dediščino tega območja. Z obiskovalci bo delila kako so se počasi odstirale skrivnosti Rafutskega parka, katere drevesne vrste so se uspele ohraniti vse do danes in katere so projektanti ponovno vnašali. Dotaknila se bo tudi kaj bodo izzivi v prihodnosti, ob upravljanju s to parkovno površino, ki se nahaja na izredno markantni in hkrati skriti legi s pogledom na stari goriški grad.

 

Tudi če se vam tokrat ne bo uspelo udeležiti sprehoda, po eni najbolj skrivnostnih in markantnih parkovnih površin v Sloveniji, vam priporočamo da si obisk privoščite kdaj v prihodnje ali v času EPK 2025."

 

Blaž Kosovel


Na vodenju se bomo sprehodili skozi zgodovino in krajinsko arhitekturo parka, prav tako pa bomo predstavili tudi vilo in njenega arhitekta Antona Laščaka, ki je v enakem slogu gradil tudi vile in palače egipčanski eliti. Pot bo polna zanimivosti in iskrivosti.

Vodil bo Blaž Kosovel, avtor serije Goriški sprehodu, prve zgodovinsko-urbanistične poti po Novi Gorici in vodja projekta Ab Initio - urbana utopija.

 

Prijave zbiramo na Javnem zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, in sicer na naslov in na telefonsko številko 05 330 46 00. Zaradi omejenega števila mest je prijava obvezna. Vodeni ogledi niso namenjeni skupinam, temveč individualnim obikovalcem. Ob prijavi je potrebno podati ime, piimek in telefonsko številko.

Zaradi omejenega števila prostora, namenjenega parkiranju, prosimo, da če imate možnost, do parka dostopate peš ali s kolesom.

V primeru slabega vremena bo vodenje prestavljeno in določeni novi termini.

Organizator vodenih ogledov: Mestna občina Nova Gorica.