Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Predstavitev Ljubkine poti

Ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk, vljudno vabljeni na predstavitev Ljubkine poti – kulturno-turistične poti, posvečene Ljubki Šorli in pisateljicam Goriškega. Projekt bosta predstavili: dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur, in prof. Franka Žgavec, predsednica Kulturnega centra Lojze Bratuž.

V okviru projekta sta partnerja začrtala sprehajalno, pohodno in kolesarsko pot po sledeh pesnice Ljubke Šorli in njenih literarnih predhodnic in sodobnic. Pot bo obiskovalce popeljala po njihovih življenjskih in literarnih poteh in bo povezovala širše območje na obeh straneh meje ter bo segala vse do Tolmina, kjer se je Ljubka Šorli rodila in odraščala.
Skupaj s strokovnjaki in različnimi organizacijami z obmejnega področja in v sodelovanju s Potjo pisateljic, Kulturno potjo Sveta Evrope, bosta partnerja izvedla vrsto izobraževalnih in kulturnih programov in dogodkov ter izdala vodnik po Ljubkini poti in zbornik del velikokrat prezrtih literarnih ustvarjalk, ki so živele in ustvarjale na tem območju.
Na dogodku bodo predstavljene točke na poti in koledar projektnih aktivnosti.

Ljubkina pot, čezmejna literarna pot poezije in enakopravnosti je projekt Foruma slovanskih kultur in Kulturnega centra Lojze Bratuž, ki ga financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO. (www.ita-slo.eu; www.euro-go.eu/spf)