Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Tam, kjer se reka umiri: male in velike zgodbe na bregovih reke Soče. Odkrivanje delavske četrti v Stražicah

Križišča Evrope je projekt za promocijo turizma, ki ga je oblikovala Občina Gorica s finančno podporo dežele FJK. Dogodki v okviru projekta se bodo zvrstili od februarja do julija 2024. 

Center CTA prireja umetniško začinjen sprehod, posvečen razvoju goriške tekstilne industrije, h kateremu je ključno prispevala družina Ritter, in nastanku delavske četrti v Stražicah. Pripoved se osredotoča na družine podjetnikov, obrtnikov, kmetov in delavcev, na njihov vsakdanjik in celo spopadanje z dramatičnimi dogodki, ki so preoblikovali ta kraj in zaznamovali življenjsko zgodbo njegovih prebivalcev. Tiha opazovalka vsega dogajanja je reka Soča.

Pot se začne na Ritterjevem trgu in nadaljuje do središča Stražic, kjer si bodo izletniki lahko ogledali zgradbo prvega modela delavskega naselja v Italiji. Sledi ogled parka vile Ritter. Tam bodo obiskovalci spoznali člane družine, ki je bila od sredine 19. stoletja gonilna sila za gospodarski razvoj Gorice. Pot se nato spusti proti reki Soči. Udeleženci bodo obiskali hidroelektrarno, kjer jim bo edini zaposleni predstavil delovanje in uporabo hidroelektrarne. Pohod se bo zaključil pri mostu za pešce nad reko Sočo, ki Stražice povezuje s Podgoro.

Največ 30 oseb. Potrebne so prijave. Možna je tudi uporaba slušalk z italijansko razlago.

Prijave na . Sporočite datum/dogodek in ime prijavljenih. Prijave za zaključijo 1. 3. do 12.00.