Vipavska dolina
januar 2024
p t s č p s n
1

2

3

4567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Razstava Rachele Gigli: Mikorize

Rachele Gigli je prevajalka in večplastna ustvarjalka, živi v Gradežu v Italiji. Izmika se vsakemu poskusu klasifikacije, zanima jo vizualna umetnost v vseh njenih vidikih, vključno z video umetnostjo. Od malega je živela v spodbudnem okolju, od mame se je naučila ceniti slikanje in risanje, v čare fotografije jo je uvedel oče. V družinskem okolju ji je bilo, poleg umetnosti, prenešeno tudi znanje o divjih zeliščih, gobah in zametkih mikologije. Narava in veselje do njenega odkrivanja in raziskovanja je še ena njena velika strast, ki je del njenega vsakdana. Diplomirala je iz tujih jezikov in književnosti in ima različne izkušnje kot prevajalka. Že nekaj let se približuje estetiki stripa.

Mikorize je intimen razmislek o vitalnem omrežju in njegovi kompleksnosti. Pri raziskovanju gliv, ki so pogosto podcenjen svet, smo privedeni do antropocentričnih analogij, kot je tista med našim internetnim omrežjem in wood wide webom, tj. mrežami, ki jih mikorizne glive povezujejo z rastlinskimi vrstami za izmenjavo hranil in informacij. Toda gobe so kljub našim komunikacijskim tehnologijam pravi, odprt in kompleksen ekosistem.
Razstavo Mikorize sestavlja 18 risb s tušem, akrilno platno, 7 likovno natisnjenih fotografij in 2 majhni bioskulpturi v lesu in kaširanem papirju. Zaokrožuje jo kratek stripovski fanzin in nekaj knjižnih kazal iz kaširanega papirja, listov in niti.