Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Noč ima svojo moč

Tudi letos se bodo v Ajdovščini odvijale aktivnosti Evropske noči raziskovalcev, pod skupnim imenom Noč ima svojo moč.

V Dvorani prve slovenske vlade si lahko ogledate občasno razstavo Odgovor je pogovor Muzeja pošte in telekomunikacij, ki spada pod Tehniški muzej Slovenije. Razstava je nastala ob 30-letnici TOM telefona in poudarja pomen tovrstnih programov. Predstavlja zgodovino delovanja zaupnega telefona za odraščajoče v stiski, se poklanja vsem njegovim svetovalcem, nagovarja mladostniško problematiko in prikazuje razvoj informacijske tehnologije med letoma 1990 in 2020. V taisti dvorani bo gostovala tudi razstava Hiške eksperimentov, ki so jo oblikovali v Hiši eksperimentov. Na majhnih eksperimentih se boste lahko radovedneži učili na lastnih izkušnjah.

Svojo raziskovalno pot boste lahko nadaljevali tudi z udeležbo na Znanstvenih dogodivščinah, ki so improvizacija promocije izobraževanja, neke vrste jazz v znanosti. V dobre pol ure zanimivih in privlačnih poskusov ter interakcije z obiskovalci boste na poljuden način spoznali različne teme iz znanosti.

Nato lahko odkrivate optične iluzije na trgu pred Dvorano prve slovenske vlade ali zavijete v Dvorano prve slovenske vlade na projekcijo dokumentarnega filma.

V sodelovanju z InCastro si že dopoldne ob 9.30 lahko ogledate projekcijo filma Temni pokrov sveta. Matevž Lenarčič je med poleti okoli planeta meril koncentracije črnega ogljika, drugega najpomembnejšega povzročitelja segrevanja ozračja. V filmu Matevž in raziskovalci iz Slovenije in drugod razlagajo vpliv črnega ogljika na podnebje in potrebne spremembe, da se izognemo podnebnemu kolapsu. Udeležite se lahko okrogle mize z ustvarjalci (Matevž Lenarčič, Amir Muratović, Rado Likon, Griša Močnik), ki jo pripravlja Univerza v Novi Gorici.

Zavijete lahko tudi do Garaže, kjer boste lahko raziskovali vsebine, ki vam jih pripravljajo v Zavodu BETA.

Če vaša radovednost še vedno ne bo potešena, boste lahko izdelali »DRZNe eksperimente«. Aktivnost je zasnovana kot drop-in delavnica, na kateri boste sami naredili veliko zanimivih stvari, se zabavali z izdelavo eksperimentov in tekmovali s papirnatimi letali. Večina poskusov je zasnovanih tako, da jih lahko naredite iz stvari, ki jih večinoma najdete doma. Vse pa boste lahko odnesli tudi domov.