Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Mesto knjige 2023 v znamenju prehajanja

Med 4. in 8. septembrom 2023 bo v središču Nove Gorice že osmič potekal knjižni festival in sejem Mesto knjige, osrednji literarni dogodek na Primorskem, ki je tokrat posvečen temi prehajanja. Letos se z enomesečno razstavo, lutkovno predstavo in spremljevalnim programom poklanjamo liku in delu Marka Breclja (1951–2022) in njegovim sopotnikom, ki so tako ali drugače povezani z Novo Gorico.

Knjižni sejem Mesta knjige bo tudi letos ponudil širok nabor literature slovenskih in zamejskih založb ter pester sejemski program. Med platnice se boste lahko potopili vsak dan med 15.00 in 21.00. Ob večerih bomo tudi tokrat pobliže spoznali številne avtorice in avtorje, se poglabljali v aktualne teme in prehajali med literaturo, glasbo in vizualno umetnostjo.

Festivalsko dogajanje bomo zagnali v SNG Nova Gorica s predstavo Samost po motivih albuma Cocktail in otvoritvijo razstave Muzeja Marka Breclja v ponedeljek, 4. septembra, na dan, ko bi Ivan Volarič – Feo praznoval 75. rojstni dan.

Letos Mesto knjige prvič obiščejo Slobodan Šnajder, Zorana Baković, Bojan Krivokapić, Dijana Matković, Marko Kravos, Federico Tenca Montini, Selma Skenderović, Alex Kama Devetak, Livio Isaac Sirovich in Marta Verginella, svoja nova dela pa bodo predstavljali tudi tisti, ki ste jih že imeli možnost spoznati: Mirt Komel z zadnjim romanom Akiles, Marko Klavora, Tina Volarič in David Kožuh z zgodovinsko domišljijsko pripovedjo Karlo in Stanko, Jernej Šček s knjigo intervjujev in mnogi drugi.

Mesto knjige organizira Društvo humanistov Goriške s partnerji. Festival Mesto knjige sofinancirajo Javna agencija za knjigo RS, Mestna občina Nova Gorica in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Program festivala Mesto knjige sofinancirata Mestna občina Nova Gorica in Javna agencija za knjigo RS.