Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Letni kino Silvana Furlana: Nebo nad Berlinom (1987)

Goriško poletje bo v mesto na meji pripeljalo svežo, 11. edicijo Letnega kina Silvana Furlana. Med 27. julijem in 4. avgustom bodo na ploščadi Silvana Furlana ponovno razprostrli veliko platno, kjer bodo pod zvezdnatim nebom zaživele filmske podobe sveže domače ter evropske produkcije za vse starosti in okuse.

Zgodba: na strehah visoko nad Berlinom so angeli, nevidna in sočutna bitja, ki slišijo najbolj skrite misli običajnih ljudi. Tudi Damiel in Cassiel prisluškujeta bolečinam in bojaznim smrtnikov. A ko se Damiel zaljubi v prelepo cirkuško artistko Marion, se sklene odreči svoji nesmrtnosti in postati človek. Skozi preobrazbo ga vodi Peter Falk, ki v filmu odigra samega sebe.

Hipnotična simfonija velemesta in melanholična elegija za Berlinom na predvečer padca zidu predstavlja režiserjevo vrnitev v domovino, saj gre za Wendersov prvi nemški film po osmih letih v Ameriki. Nebo nad Berlinom, navdihnjen z Rilkejevo poezijo, posvečen Ozuju, Truffautu in »drugim padlim angelom« ter posnet v omamni črno-beli in barvni fotografiji Henrija Alekana, je Wendersu prinesel nagrado za najboljšo režijo v Cannesu leta 1987.

V primeru dežja bo projekcija v Mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.