Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Voden pohod po Lokarjevi poti

Začetek Lokarjeve poti je umeščen pred Lokarjevo hišo, v kateri sta pisateljeva spominska soba in Lokarjeva galerija. Pot vodi čez Lavričev trg in čez Ulico 5. maja do Lokavščka, pod obronke Škola in čez lokavško »frato« proti izviru Hublja, od tu se vrača po cesti mimo Fužin, Pal in ajdovske elektrarne po levem bregu Hublja na izhodišče.

Po poteh, ki jih je Lokar omenjal v dnevnikih ali po njih hodil na obisk v bližnji Lokavec, usmerjajo kažipoti z znakom Slovenske pisateljske poti (nalivno pero), katere del bo Lokarjeva pot. Na mesta, kjer so se rojevale pisateljeve zamisli za literarna dela, na tehnično dediščino in manj znane poti, po katerih se je Lokar prav tako sprehajal (stara rimska cesta, Stara baba, Podrta gora), opozarjajo table.

Lokarjeva 6,5 km dolga pot zahteva dobri dve uri zmerne hoje. Pot bomo slovesno odprli v petek, 26. maja 2023, ob 18.30 pred Lokarjevo galerijo. Vabljeni! Z otvoritvijo Lokarjeve poti Lavričeva knjižnica v sodelovanju s strokovnjaki in ustanovami zaključuje niz dogodkov ob 130-letnici rojstva pisatelja in zdravnika dr. Danila Lokarja.