Vipavska dolina
september 2023
p t s č p s n
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Noč ima svojo moč

Tudi letos se bodo v Ajdovščini odvijale aktivnosti Evropske noči raziskovalcev, pod skupnim imenom Noč ima svojo moč. 

Noč bo pokazala svojo moč že ob 9.00, ko bomo začeli z brezplačnimi aktivnostmi, ki so namenjene vsem krajanom. Aktivnosti pa se bodo odvijale vse do večera.

V Dvorani prve slovenske vlade si lahko ogledate občasno razstavo Odgovor je pogovor Muzeja pošte in telekomunikacij, ki spada pod Tehniški muzej Slovenije. Razstava je nastala ob 30-letnici TOM telefona in poudarja pomen tovrstnih programov. Predstavlja zgodovino delovanja zaupnega telefona za odraščajoče v stiski, se poklanja vsem njegovim svetovalcem, nagovarja mladostniško problematiko in prikazuje razvoj informacijske tehnologije med letoma 1990 in 2020.

V taisti dvorani bo gostovala tudi razstava Hiške eksperimentov, ki so jo oblikovali v Hiši eksperimentov. Na majhnih eksperimentih se boste lahko radovedneži učili na lastnih izkušnjah.

Svojo raziskovalno pot boste lahko nadaljevali tudi z udeležbo na Znanstvenih dogodivščinah, ki so improvizacija promocije izobraževanja, neke vrste jazz v znanosti. V dobre pol ure zanimivih in privlačnih poskusov ter interakcije z obiskovalci boste na poljuden način spoznali različne teme iz znanosti.

Nato lahko odkrivate optične iluzije na trgu pred Dvorano prve slovenske vlade ali zavijete v Dvorano prve slovenske vlade na projekcijo dokumentarnega filma.

V sodelovanju z InCastro si že dopoldne ob 9.30 lahko ogledate projekcijo filma Temni pokrov sveta. Matevž Lenarčič je med poleti okoli planeta meril koncentracije črnega ogljika, drugega najpomembnejšega povzročitelja segrevanja ozračja. V filmu Matevž in raziskovalci iz Slovenije in drugod razlagajo vpliv črnega ogljika na podnebje in potrebne spremembe, da se izognemo podnebnemu kolapsu. Udeležite se lahko okrogle mize z ustvarjalci (Matevž Lenarčič, Amir Muratović, Rado Likon, Griša Močnik), ki jo pripravlja Univerza v Novi Gorici.

Zavijete lahko tudi do Garaže, kjer boste lahko raziskovali vsebine, ki vam jih pripravljajo v Zavodu BETA.

Če vaša radovednost še vedno ne bo potešena, boste lahko izdelali »DRZNe eksperimente«. Aktivnost je zasnovana kot drop-in delavnica, na kateri boste sami naredili veliko zanimivih stvari, se zabavali z izdelavo eksperimentov in tekmovali s papirnatimi letali. Večina poskusov je zasnovanih tako, da jih lahko naredite iz stvari, ki jih večinoma najdete doma. Vse pa boste lahko odnesli tudi domov.

Festival je za vse obiskovalce brezplačen, no ne čisto – s seboj obvezno prinesite radovednost.