Vipavska dolina
junij 2023
p t s č p s n
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Tolkalska delavnica in koncert skupine Perkakšns

Tokrat vas v Štalo vabijo na praznično nedeljo. Vsi, ki vas mikajo afriški bobni toliko, da bi tudi sami poskusili iz njih izvabiti te prijetne zvoke in se naučili kakega ritma, vabljeni že pozno popoldne. Če pa bi radi le prisluhnili in zamigali ob ritmih in pesmih, ki vas bojo popeljali v Afriko, vabljeni na koncert skupine Perkakšns.

18.00 TOLKALSKA DELAVNICA

Delavnico bosta vodila Anže Kristan in Gal Furlan, glasbena kolega, ki se poznata že od sodelovanja v Kombu A Zlatka Kaučiča. Na delavnici se bo spoznavalo osnovne afriške ritme na djembi (afriški boben) ter se pripravljalo na nastop s skupino Perkakšns. Udeleženci delavnice bodo spremljali dve skladbi, ki se jih bomo naučili na delavnici.

Če imate svoj boben, ga prinesite s sabo. Obvezne predhodne prijave na delavnico. Prispevek za delavnico: 30 €

20.30 PERKAKŠNS

Najprej je bil boben sredi Krakova, deset let kasneje, leta 2001, pa bobnarski uvod v Zarjavele trobente v Litiji - tako je nastala skupina Perkakšns. V prihodnjih letih je delovanje uokvirila v Kulturno umetniško društvo HUD, člani so se začeli udeleževati glasbenih delavnic, vadili so vse resneje, širili repertoar in vse več nastopali. Med odmevnejšimi nastopi je nekaj Škisovih tržnic, MatKultra, Zasavje se predstavi v Cankarjevem domu v Ljubljani, Cvičkarija, Final Flash 2005 in 2006 , ter gostovanja v Bosni, Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem.

Skupino vodi Anže Kristan - Kiki, ki je strast za tolkala našel na potovanju po Poljskem, kjer je v roke dobil svoj prvi boben. Danes je diplomant tolkalske šole Zlatka Kaučiča, vodja Male šole za tolkala v Litiji in mentor mladi kombo skupini ter član številnih glasbenih skupin od Brežic do Gorice.

Glavni del repertoarja skupine Perkakšns predstavljajo tradicionalne afriške skladbe za tolkala, z različnimi preoblekami in dodatki, navdihe pa so v preteklosti iskali in našli tudi v orientalski, latin in elektronski glasbi. Poleg samostojnih nastopov pripravljajo tudi tolkalske delavnice za otroke in mladino, spoznavanje ritmov pa ponavadi premami tudi odrasle.

Prispevek za koncert 10 €. Prijave na  ali telefonsko: 031 494 852 (Gal), 051 313 163 (Beti).

V sklopu dogodkov, ki jih prirejamo, je v galeriji Kluba na ogled fotografska razstava z naslovom »En kovač…« avtorjev Sandija Gorkiča, Roberta Strahinjića in Simona Zamarja, članov Skupine 75 iz Števerjana, Italija. Za obisk in ogled razstave izven dogodkov vabimo, da se predhodno telefonsko najavite.