Vipavska dolina
junij 2023
p t s č p s n
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Knjižnica pod krošnjami

Gozdiček sredi mesta, na njem posejane blazine in stolčki ter vabljiva senca izpod krošenj vas tudi letos vabijo k listanju in branju številnih knjig. Knjižnico pod krošnjami bo spremljal pester spremljevalni program. Na letošnji Knjižnici pod krošnjami v Novi Gorici bomo eno knjižno polico namenili izključno Edvardu Ravnikarju. Na polici bodo njegove knjige in knjige o njegovem delu.

Čas za listanje: vsak dan od 10.00 do 20.00.

PET, 9. junij (11.00)/ Srečanje z novinarji in otvoritev knjižnice
PET, 9.junij (10.00–13.00)/ Na obisku: Center arhitekture Slovenije; Arhitekturna delavnica: Rdeče niti hiše
Obisk otrok druge triade osnovnih šol.

NED, 11. junij (10.30)/ Pravljična joga za otroke
Program je primeren za otroke od 4. do 10. leta.

PON, 12. junij (10.00)/ Na obisku: e-hiša, hiša poskusov; Obisk otrok prve triade osnovnih šol.
Prikaz naravoslovnih poskusov.

TOR, 13. junij (10.00)/ Na obisku: e-hiša, hiša poskusov; Obisk novogoriških vrtčevskih otrok.
Prikaz naravoslovnih poskusov.

TOR, 13.junij (19.00)/ Na obisku: Christian Gostečnik; predstavitev knjige Prvih 1000 dni
Prof. dr. Christian Gostečnik, OFM, je redni profesor za zakonsko in družinsko terapijo ter psihologijo religije in pastoralno psihologijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani.
V prvih tisoč dneh, natančneje, vse od spočetja, prek 270 dni nosečnosti in do konca drugega leta otrokove starosti se izoblikujejo otrokovi možgani, in sicer na osnovi odnosa s starši. Zato je tudi družinsko okolje, v katero je otrok rojen, ključno za razvoj sicer zelo ranljivih ter izjemno susceptibilnih in sugestibilnih otrokovih možganskih struktur, ki dozorijo ravno v tem najpomembnejšem obdobju otrokovega razvoja. Z avtorjem se bo pogovarjala Kristina Furlam.

SRE, 14. junij (10.30)/ Na obisku: Dom upokojencev Nova Gorica, Hiša dobre volje in učenci POŠ Bilje (OŠ Miren)
Medgeneracijsko literarno prepletanje.

SRE, 14. junij (19.00)/ Na obisku: Uroš Perko; predstavitev knjige Duševne motnje v športu
Dr. Uroš Perko je končal športno gimnazijo in se nato posvetil športnemu plezanju. Dosegal je odmevne rezultate in bil v skalnem plezanju eden izmed vodilnih športnih plezalcev v Sloveniji. Leta 2021 je doktoriral na Fakulteti za vede o zdravju na temo duševnih motenj v športu. Je tudi specializant geštalt psihoterapije. Kot terapevt redno deluje z zasvojenimi v Don Pierinovih komunah (Skupnost Srečanje). Je avtor večih strokovnih in znanstvenih člankov na temo duševnega zdravja športnikov in različnih zasvojenosti. O svojem delu bo spregovoril s športnim novinarjem Markom Lazarjem.

ČET, 15. junij (19.00)/ Na obisku: Arietta, predstavitev knige Goreča Duša
Arietta je mlada pisateljica in mikrobiologinja. Pogumna in odločna je prerasla svoje okolje. Po zaslugi dobrega poznavanja psihologije je napisala roman Goreča duša in tako uresničila svoje najstniške sanje. Roman Goreča duša je psihološko-ljubezenski roman s primesmi kriminalke in prav tako družbenokritični roman. Spremljamo zgodbo mlade ženske in njeno trnjavo življenjsko pot. Z avtorico se bosta pogovarjali gimnazijki Gimnazije Nova Gorica Hela in Hana.

PET, 16. junij (19.00)/ Na obisku: Rok Škrlep, stand-up nastop
Si srečen? Edino vprašanje, o katerem bi se zares morali pogovarjati, je tokrat preneseno na oder. Vprašanje, ki je delalo mnogo preglavic Aristotelu in ostalim največjim filozofom, bo poskušal razvozlati diplomiranec filofaksa.
Glasbena monokomedija se loteva sreče in srečnosti na kar se da humoren, pa vseeno analitičen način. Skozi pesmi, osebne izkušnje in observacijski pogled skuša priti do sestavin, ki so potrebne za srečo.Pa mu bo na uspelo? Preverite in pridite na najbolj posrečeno monokomedijo pri nas.

Rok Škrlep je komik, ki je kljub svoji mladosti na stand up odrih prisoten že celo desetletje in ravno deseto obletnico nastopanja obeležuje s svojo drugo avtorsko monokomedijo. Po odlično sprejeti potopisni predstavi “Svetovne fore” se na slovenske odre vrača še bolj osebno, izpovedno in predvsem iskreno. Predstava je še en dokaz več, da tudi voditelj Malih sivih celic nima odgovorov na vsa vprašanja.