Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Odprtje Lokarjeve poti in koncert Sherzer Brigade

Lavričeva knjižnica Ajdovščina in ZKD Ajdovščina v petek vabita na slovesno otvoritev Lokarjeve poti, po njem pa na ulični koncert tolkalske skupine Sherzer Brigade.

Slovesno odprtje Lokarjeve poti bo začelo ob 18.30 pred Lokarjevo hišo, v kateri je Lokarjeva galerija. Nastop skupine Sherzer Brigade bo začel približno uro kasneje, torej okoli 19.30. Tolkalci bodo nastopili med lokalom Cukr, cvetličarno Saša, stolpom in TIC-em.

Nastop skupine Sherzer Brigade je ZKD Ajdovščina načrtovala jeseni, zaradi slabega vremena je bil odpovedan. Skupino, ime je dobila po ustanovitelju Žigi Šercerju, sestavljajo odlični bobnarji in bobnarke, ki iz svojih tolkal izvabljajo z energijo nabito glasbo in ritem. Ravno prav za ulični nastop, ki bo začel po otvoritvi Lokarjeve poti.

Sherzer Brigade je energičen kolektiv izkušenih bobnarjev in bobnark, ki si s pomočjo glasbe prizadeva za spremembe znotraj posameznika. Brazilska glasba in ritem, ki izhaja iz te glasbe, je neusahljiv vir inspiracije, saj le-ta pripravi človeka do plesa, boljšega počutja in pozitivne naravnanosti.

Brazilska bobnarska tradicija je popularna na karnevalih in koncertnih lokacijah po vsem svetu. Trije bas bobni – surdos poskrbijo za močno in mogočno bas linijo, ki bo dosegla ter prepričala tudi ljudi v zadnjih vrstah. Za visoke, a nič manj udarne zvoke skrbijo caixa, tamborim, timba, agogo in shekere. Za razgiban ritem in solistične vložke skrbi vodilni boben – repinique. Skupaj ustvarijo široko in z energijo nabito paleto zvoka, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Plesalo bo tako staro kot mlado.

Sestava skupine:

Žiga Šercer, repinique
Miha Friedrich, repinique, triangel
Marko Sikirica, surdos
Maca Svete, terceira
Fabijan Purg, terceira
Klara Aubrechtova, terceira
Primož Podobnik, caixa
Luka Kuhar, caixa