Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Srečanje z Danilom Lokarjem: Prostor v pripovedih Danila Lokarja

S predavanjem dr. Vladke Tucović Sturman Lavričeva knjižnica Ajdovščina zaključuje niz dogodkov v okviru počastitve 130-letnice rojstva pisatelja in ajdovskega zdravnika dr. Danila Lokarja.

Literarna ustvarjalnost Danila Lokarja je izrazito prostorsko prepoznavna, kar pomeni, da so njegove književne osebe postavljene v prepoznavno pokrajino Vipavske doline in okolice. Dogajalni prostor in čas (kronotop) predstavljata enega ključnih teoremov ruskega literarnega teoretika in filozofa Bahtina, po mnenju katerega je podoba človeka v literaturi resnično kronotopična, saj ga ne razume zgolj kot goli dogajalni prostor in čas, pač pa kot ključni element celovitosti literarnega dela – kronotop ne nazadnje vpliva tudi na literarni lik oz. ga pomembno sooblikuje, tako prostorske okoliščine bolj ali manj vplivajo na notranjo podobo literarnih oseb (karakterizacija) in njihovo zgodbeno spreminjanje.

V pogovoru o prostorski značilnosti Lokarjeve proze bo tako osvetljeno, kakšna je Lokarjeva literarna pokrajina, kaj jo označuje in določa, na katere in kakšne mikrolokacije je razdeljena, kako vpliva na njegove literarne osebe in oblikuje njegov jezikovni slog. Vladka Tucović je ena od snovalk Slovenske pisateljske poti, katere del bo tudi Lokarjeva pot.