Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Predavanje Andreja Morelja: Po deželah severne Evrope in Amerike

Predavatelj Andrej Morelj nam bo predstavil dežele evropskega severa ter Kanado in Aljasko. Nam, ki živimo ob Jadranu, se zdijo severna prostranstva preveč hladna in oddaljena, da bi se tam dobro počutili. Toda države severne Evrope so ne le presunljivo lepe, pač pa tudi izjemno zanimive, pravi gost, ki nam bo v besedi in sliki predstavil Dansko, Švedsko, Finsko in Norveško – popeljal nas bo od kraljevega Kopenhagna in spomenika Andersenu na Danskem, finskih ravnin in Rovaniemija, kjer je doma Božiček, do švedskih »severnih Benetk« – Stockholma ter veličastnih norveških fjordov in Nordkapa.

Spoznali bomo še Kanado, med drugim veličastne Niagarske slapove in podoživeli desetdnevno vožnjo čez Skalno gorovje. Na Aljaski, od koder je Morelj začel svojo veliko ameriško turo, je doživel redek pogled na s soncem obsijani, s 6192 m najvišji vrh Severne Amerike, Denali. Še manj znana zanimivost: Aljasko, največjo ameriško zvezno državo, je leta 1867 prodal Američanom ruski car za 7,2 milijona takratnih dolarjev.

Andrej Morelj živi v Ajdovščini, kamor se je priselil iz osrednje Slovenije. Svet je prepotoval na različne načine – kot pravi, mu manjka le nekaj tisoč kilometrov, da bi planet obkrožil