Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Odprtje razstave Kje je Tito? – Tito in situ

Vabljeni, da v 2. nadstropju gradu Kromberk prisluhnete, kaj govorijo napisi Tito – od Nove Gorice čez Kras do Istre in še južneje, kjer nekateri ohranjajo prvotno podobo, druge so preoblikovali, ponekod pa jih je skorajda že zabrisal čas.

»Zapisati ime Tito na pobočje ali urejati takšen napis, ko Josip Broz ni več prisoten: ni le podoba zabrisana, tudi zgodba je s tem izgnana nekam, kjer sicer ostaja dostopna, vendar je ohranjena na varni razdalji.« Tako piše avtorica razstave Helene Thümmel, mag. medijskih umetnosti in praks, ki je med študijem v Gorici zbirala in preučevala napise Tito po okoliških vzpetinah ter na preostalem območju nekdanje Jugoslavije.

V prvem delu svoje umetniške raziskave Where is Tito? – Tito as Media Condition iz leta 2015 je ugotavljala, zakaj je geoglife zanimivo in dragoceno raziskovati. V drugem delu, spomladi in poleti 2021, je obiskala 15 od 25 njej znanih krajev. Številne njene domneve so se potrdile. Med raziskovanjem krajev in zlasti v pogovorih z ljudmi, ki jih je srečala na poti, je skušala odkriti različne pomene "titov". Ob tem se je spraševala: Kaj pomeni nenehno zapisovanje imena na pobočja in v pokrajino? Gre za trend ali potrebo človeštva po čaščenju? Za ujetost v stare tradicije postavljanja spomenikov? Gre za več kot le nostalgijo? Kako se je pomen sčasoma spreminjal, medtem ko je ime ostajalo enako?

Razstava bo na ogled do 7. junija 2023.