Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Literarni in zgodovinski večer: Ženska duša v težkih preizkušnjah

Slavistično društvo Nova Gorica in Šolski center Nova Gorica se pridružujeta praznovanju obletnic Kostanjevice in vabita na literarni in zgodovinski večer z naslovom Ženska duša v težkih preizkušnjah. S tržaško pisateljico Vilmo Purič se bo pogovarjala prof. Ernesta Dejak Furlan. O ženskih zaporih na Kostanjevici bo spregovorila prof. Katjuša Batič. Dogodek bo vodila prof. Natalija Plohl, z glasbo pa bo večer oplemenitila vokalna skupina DiVoX.

Vilma Purič je tržaška pisateljica in esejistka; diplomirala je iz slovenske književnosti na tržaški Filozofski fakulteti in doktorirala iz slovenistike na Univerzi v Ljubljani, poučuje slovenščino na tržaških nižjih in višjih šolah. Piše literarne ocene za Radio Trst in za lokalno časopisje. Izdala je tri romane: Burjin čas, Brez zime in Reka, knjigo esejev Pesniki pod lečo ter znanstveno monografijo Sodobne tržaške pesnice. Dejavna je v slovenski skupnosti na Tržaškem in je predsednica Slavističnega društva Trst-Gorica-Videm. 

Katjuša Batič je profesorica zgodovine in italijanskega jezika. Zaposlena je na OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica. Je članica organizacijskega odbora za jubilejno leto 2023 na Kostanjevici.