Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Drzen gledališki eksperiment: Nassim Soleimanpour: Beli zajec, rdeči zajec

Vsako leto 13. marca po vsem svetu praznujemo trdoživost živega gledališča s predstavami najuspešnejšega besedila iranskega gledališkega ustvarjalca Nassima Soleimanpourja Beli zajec, rdeči zajec. Brez vaj, brez režiserja, na različnih lokacijah po mestu, ob isti uri, vsakič z drugim igralcem, z zapečateno ovojnico z besedilom, ki ga igralec še nikoli ni videl, je mednarodno priznana predstava Beli zajec, rdeči zajec drzen gledališki eksperiment in močan dokaz o transgresivnosti in transformativnosti gledališča.

Beli zajec, rdeči zajec bo tokrat prvič tudi v Novi Gorici. Na treh različnih lokacijah bodo tri igralke z besedilom, ki ga bodo prvič dobile v roke prav v tistem trenutku, v živo (pred publiko) odigrale predstavo.

Besedilo iranskega pisatelja Nassima Soleimanpourja Beli zajec, rdeči zajec je bilo prevedeno v več kot 30 jezikov, več kot 3000-krat pa so ga igrala nekatera največja gledališča in tudi pomembna filmska imena, kot so John Hurt, Whoopi Goldberg, Nathan Lane, Stephen Rea, Sinead Cusack, Marcus Brigstocke, Dominic West in filmski režiser Ken Loach.

SNG Nova Gorica v sodelovanju z Aurora Nova. Vstopnine ni.