Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

30. mednarodni simpozij `Slovenija, odprta za umetnost´

Pred 30 leti se je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino začela mednarodna likovna delavnica Slovenija, odprta za umetnost. Pobudo zanjo je dal Klavdij Tutta in jo 15 let nadvse strokovno in uspešno umetniško vodil. Pridružila se je njegova soproga Klementina Golija, nekaj let je bil z nami tudi Etko Tutta. Družina Vidmarjevih s Hieronimom na čelu je postala in ostala gostitelj odprtih vrat in odprtega srca. Sinjevrška delavnica se je vpisala na zemljevid mlade slovenske države in z leti kontinuiranega delovanja in zorenja postala nadvse pomemben del mednarodnega likovnega dogajanja.

Temelji koncepta ostajajo, vendar se vselej znova nadgrajujejo z novimi, pomembnimi doprinosi. Za projekt je pomembno tudi sodelovanje s področjem gospodarstva, še posebej s podjetjem Tosla, ki je postalo naš generalni podpornik. Letos skupaj uresničujemo prvi del jubilejnega programa Slovenije, odprte za umetnost. Petnajst selektivno izbranih avtorjev je za podjetje Tosla ustvarilo po eno delo velikega formata na temo ekologije. Ta dela so nastajala v domačem ateljeju vsakega posameznika in so danes postavljena na ogled. Njihovi avtorji pa oblikujejo tudi skupino udeležencev jubilejne tridesete Slovenije, odprte za umetnost.

Vabimo vas na odprtje razstave likovnih del za zbirko podjetja Tosla in na slavnostni začetek jubilejnega tridesetega simpozija Slovenija odprta za umetnost, ki bo v nedeljo, 19. junija 2022, ob 18.30 v Vipavskem Križu.

Sreda, 22. junij 2022, ob 19.30: razstava Malega formata, galerija Lična hiša Ajdovščina

Petek, 24. junija 2022, ob 18.00, Sinji vrh: Dan odprtih vrat – predstavitev avtorjev in njihovih del ter spremljajoči kulturni program.