Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Avtistična detektivka: Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa

Enajstletni Christopher je zelo inteligenten fant, tako rekoč matematični genij, vendar z motnjo v razvoju, ki ga ovira predvsem v komunikaciji in nadziranju impulzivnih reakcij. Ko umorijo sosedovega psa, se odloči poiskati morilca in o tem napisati detektivko. Skozi njegove oči ugledamo življenje drugače, kot smo ga sicer vajeni doživljati.

»Christopher iz hladnega povprečja nevsiljivo izstopa že z rdečo majico, dečka z Aspergerjevim sindromom pa je Žiga Udir oblikoval poglobljeno, z naštudirano obrazno in telesno govorico, zdaj z na videz odsotnim pogledom in že hip zatem s paničnim izbruhom. Njegova prostodušnost in radovednost, ki se ne menita za družbene norme, razkrivata zlaganost 'normalnih' in odkopljeta zamolčane družinske skrivnosti.«  Andraž Gombač, Primorske novice

Po romanu Marka Haddona priredil Simon Stephens.
Režiserka Renata Vidič
Igrajo Žiga Udir, Helena Peršuh, Gorazd Jakomini, Anja Drnovšek / Medea Novak, Medea Novak / Andrijana Boškoska Batič k. g., Rok Matek / Igor Štamulak / Miha Nemec, Luka Cimprič / Žiga Saksida, Jure Kopušar / Romeo Grebenšek k. g.