Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Šport

Pohod PD Vipava: Jof Fuart / Viš (2666 m)

V furlanskem prevodu sliši na ime Močna gora. To s svojimi nedostopnimi piramidami Viš tudi upraviči s severozahoda, od koder je najmogočnejši. Na zahodu mu dela družbo predvrh Turn nad Zadnjo špranjo, ki leži nad škrbino Zadnje Špranje, ki oddeljuje ožji masiv Viša od Koštrunovih špic. Onstran gore se grebeni spuščajo v škrbino Prednje Špranje, kjer se stikata Viševa in Montaževa skupina. Sosed na severu je Veliki Nabojs, loči pa ju globoko zarezana škrbina. Njegova stena nad Žabniško krnico je najstrmejša ter se skupaj z ostenji Gamsove matere in Divje koze združuje v eno najlepših obzidij Julijskih Alp. Južna pobočja gore so bolj kot ne položna in se v terasah spuščajo v Jezersko dolino. Posebnost Viša so t. i. Božje police. Gre za neprekinjeno originalno in velikopotezno plezalno smer okrog gore, ki jih je odkril Kugy. Prva sta jih preplezala leta 1930 Comici – Cesca.
Z vrha na katerem stoji kip Sv. Marije in ob njem križ, je lep razgled na okoliške vrhove med katerimi izstopa Montaž. 
Naše izhodišče bodo Bele vode, iz katerih se bomo povzpeli do koče Corsi in se nato odločili (glede na skupino) za običajni vzpon ali vzpon po zavarovani poti Anite Goitan na vrh. Ob koncu bo možnost osvežitve v Rabeljskem jezeru (kopalke).


Časovnica: 5–6 ure vzpon, 4–5 ure sestop; pot premaga 1700 vš.m.

Oprema: klasična pohodniška z visokimi planinskimi čevlji. Obvezen je varovalni trojček (možna izposoja). S seboj imejte sončno kremo, sončna očala, pokrivala, zaščita proti klopom, osebno prvo pomoč, razkužilo, masko ter palice (priporočljive). Hrana in pijača iz nahrbtnika. Koča Corsi je na pol poti in bo odprta.

Zahtevnost ture: pot je zelo zahtevna, tura je dolga in naporna in terja kondicijo ter izurjenega planinca.

Odhod: v nedeljo, 17. julija 2022, ob 4.00 v Vipavi (pri ŠGV), prevoz s kombiji. Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7 €.

Število prijav je omejeno. Prijave zbira Marko () do petka zvečer, 15. julija 2022.

Izlet vodita Jurij Nabergoj in Marko Puc, oba VPZS.

Udeleženci se izleta udeležijo na lastno odgovornost. V primeru izredne slabe vremenske napovedi si PD Vipava pridržuje pravico do spremembe/odpovedi izleta.