Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Šport

Pohod PD Vipava: Škrlatica (2740 m)

Škrlatica velja za najvišji vrh velikega gorskega masiva med dolino Vrat in Veliko Pišnico ter drugi najvišji vrh Vzhodnih Julijskih Alp. Z vseh strani jo obdajajo strme stene; z juga in vzhoda je videti kot mogočna trdnjava s številnimi stolpi. Najlepšo podobo kaže s severozahoda – tu se iznad krnice Velike Dnine dviga njena mogočna stena, ki skupaj s stenama Rakove špice in Rogljice tvori eno najlepših obzidij v naših gorah. Od tod tudi ime Škrlatica, saj prav to mogočno ostenje obsije sonce pred sončnim zahodom, ki ustvari škrlatno barvo. Vrh je povezan v znamenito Martuljkovo skupino gora. Prvopristopniki na vrh z juga so bili leta 1880 Kugy, Komac in Kravanja, ki so 16 let pozneje osvojili vrh še preko severne stene. Še danes ohranja sloves težke gore in naporne ture in kljub zavarovani poti ni deležna množic. Z vrha se lepo vidi severna Triglavska stena in divje ostrice Martuljških gora na severu. V šali rečeno Škrlatica z razgledom v nečem celo prekaša Triglav – pogled na sam Triglav.
Mi bomo svojo pot začeli v Vratih in sestopali po isti poti nazaj. Ob povratku bo možnost osvežitve v Savi Dolinki (kopalke).

Pot je zelo zahtevna, tura je dolga in naporna in terja kondicijo in izurjenega planinca: 5–6 ur vzpon, 4–5 ur sestop; pot premaga 1800 višinskih metrov.

Oprema: klasična pohodniška z visokimi planinskimi čevlji. Obvezna je čelada (možna izposoja). S seboj imejte sončno kremo, sončna očala, pokrivala, zaščita proti klopom, osebno prvo pomoč, razkužilo, masko ter palice (priporočljive). Hrana in pijača iz nahrbtnika. Koča na izhodišču bo odprta, vmes je le bivak, vode po poti ni.

Število prijav je omejeno. Prevoz bo s kombiji. Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7 €.