Vipavska dolina
maj 2022
p t s č p s n
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Odprtje razstave Helene Thümmel: Kje je Tito? Tito in situ

V Galeriji Gong začenjajo letošnji program z razstavo avstrijske ustvarjalke Helene Thümmel, ki bo predstavila večletni raziskovalni projekt z naslovom Kje je Tito? Tito in situv katerem preučuje napis "Tito" v krajini. Projekt bosta na odprtju razstave predstavila zgodovinar dr. Marko Klavora in vizualna umetnica Rene Rusjan.

Avstrijska ustvarjalka Helene Thümmel, ki je zaključila magistrski študij medijske umetnosti na Akademiji umetnosti v Novi Gorici, črpa teme za svoja dela iz znanosti, politike in družbe ter skuša razumeti povezave med njimi. Ukvarja se s pojmi, kot so distanca, prostor in meje v socialnem in političnem kontekstu. V Galeriji Gong bo predstavila večletni raziskovalni projekt z naslovom Kje je Tito? Tito in situ, v katerem preučuje napis "Tito" v krajini, ki se po njenih besedah »ne nanaša le na ime nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza - Tita, temveč tudi na režim in ideologijo.«

Avtorica raziskuje geoglife – velike oblike, ki so na tleh ustvarjene iz linij, tudi cest ali poti – v časovnem obdobju med letoma 2006 in 2022; s pomočjo aplikacije Google Earth je namreč možno pregledovati satelitske posnetke od leta 2006. Njeno zanimanje so vzbudile predvem spremembe na geoglifih: ponekod je bil napis TITO uničen, večina od deset do dvajset metrov velikih geoglifov je bila obnovljena, eden pa je bil leta 2020 postavljen na novo, potem ko se je pred več kot štiridesetimi leti zarasel.

Leta 2015, v prvem delu svoje umetniške raziskave Where is Tito? – Tito as Media Condition, je avtorica ugotavljala, zakaj je geoglife zanimivo in dragoceno raziskovati. V drugem delu, spomladi in poleti 2021, pa je obiskala petnajst od petindvajsetih znanih krajev. Zlasti v pogovorih z ljudmi, ki jih je srečala na poti, je skušala odkriti različne pomene napisov TITO. »Kajti nobena lokalna uprava geoglifov ne ureja, obrezuje, na novo postavlja kamnov ali ukrepa proti njihovemu propadanju. To počne bodisi lokalno prebivalstvo, ker TITO na nekaj spominja oziroma nekaj predstavlja, bodisi tega ne počne nihče, zaradi česar TITO izginja iz vidnega polja,« pravi avtorica.

Projekt Helene Thümmel zastavlja vrsto vprašanj. »Kaj pomeni nenehno zapisovanje imena na pobočja in v pokrajino? Gre za trend ali potrebo človeštva po čaščenju? Za ujetost v stare tradicije postavljanja spomenikov? Gre za več kot le nostalgijo? In če je tako, kakšen je namen tega početja? Zakaj ljudje obnavljajo te kraje, potem ko so bili pred desetimi ali dvajsetimi leti uničeni ali so izginili?«

Avtorica bo v Galeriji Gong pripravila prostorsko postavitev, ki vključuje fotografije, objekte in tekstualne opise petnajstih krajev na območju nekdanje Jugoslavije (Sabotin, Renče, Branik, Lipa, Kokoš, Vabriga, Barban, Goli otok, Sveti Grgur, Krk, Dekani, Čakovec, Zagreb, Beograd, Prezid). Ob razstavi bo izšel katalog z besedilom v slovenskem in nemškem jeziku. Razstava bo na ogled do 11. 6. 2022.

Helene Thümmel (1990) je zaključila diplomski študij arhitekture v Gradcu (Avstrija) in magistrski študij medijske umetnosti na Akademiji umetnosti v Nova Gorici. Od leta 2010 dela kot scenografka in kostumografka pri gledaliških in filmskih produkcijah. Sodelovala je na številnih skupinskih in avtorskih razstavah, med drugim na Dunaju, v Gradcu, Novi Gorici, Trbovljah, Bruslju, Reki. Leta 2020/2021 je bila prejemnica štipendije za upodabljajoče umetnosti mesta Gradec in umetniške štipendije dežele Štajerske.

Urnik galerije:
sreda–petek: 16.00–19.00
sobota: 10.00–13.00