Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Razstava Zore Plešnar: Retrospektiva

V Pilonovi galeriji Ajdovščina predstavljajo razstavo nedavno preminule fotografinje Zore Plešnar (30. 6. 1925–18. 3. 2021), ki jo je pripravila Umetnostna galerija Maribor. Zora Plešnar je bila najvidnejša slovenska fotografinja sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja.

V tri desetletja trajajočem delovanju je slovensko fotografijo obogatila z odličnimi črno-belimi cikli: Mimo, Nad oblaki, Odsevi, Praznovanje, Terelž in Rojstvo mesta / Novi Beograd. V svojem ustvarjanju se je največ posvečala pokrajini (tudi mestni) in portretom. Njene fotografske podobe pokrajin so pogosto povzdignjene v nadrealno, prividno, imaginarno, sanjsko. Realni tukaj in zdaj njenih odsevov, oblakov, hribov ali mesta v nastajanju je univerzalen in brezčasen, v dotiku s sanjsko razsežnostjo, ki prosto prehaja med zunanjo podobo in notranjim doživljanjem. Obenem se je vseskozi posvečala tudi portretom, kjer se je polno izrazila njena topla, komunikativna narava in naklonjenost do otrok. Cikel Otroštvo s svojo neposrednostjo in pristnostjo tako nesporno predstavlja vrh njene portretne fotografije.

V Pilonovi galeriji bo predstavljen izbor del Zore Plešnar, ki so v letu 2019 sestavljala njeno retrospektivo v Umetnostni galeriji Maribor. Na ogled bo po izboru kustosinje okrog petdeset originalnih fotografij iz zbirke UGM.