Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Festival Europa Cantat na gradu Kromberk

Koncert vokalne glasbe: nastopili bosta Vokalna skupina Ardeo in Dekliški pevski zbor pevske šole Solothurn iz Švice. Koncert poteka v sklopu mednarodnega festivala Europa Cantat (17.–22. 7. 2021).

Vljudno vabljeni. Vstop prost.

Vokalno skupino Ardeo sestavljajo dekleta iz Goriške. Delujejo pod okriljem Kulturno prosvetnega društva Lipa Šempas, skupino pa vodi Maja Bratina, študentka glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani. To, da prihajajo iz Goriške, je pomembna informacija, saj živijo v krajih, kjer sončni žarki pogosto krasijo nebo, z žarenjem pa je močno povezano tudi ime. Ardeo namreč v latinščini pomeni gorim, žarim, zaljubljen sem, žarim od ljubezni. In tudi one so Ardeo! Repertoar skupine je zelo pester, saj zajema tako klasične in ljudske skladbe, kot tudi zabavne in zimzelene priredbe. Obožujejo tudi pesmi iz Dalmacije, Istre, črnske duhovne spirituale in gospele, najbolj pa so ponosne na slovensko pesem. Nastopajo na koncertih in prireditvah v domačih krajih in po Sloveniji. Odkar so del društva, redno sodelujejo na revijah in festivalih, najraje pa imajo prijateljske nastope s pevskimi kolegi iz različnih koncev Slovenije.

Dekliški zbor Solothurn je šola petja, ki združuje okrog 70 pevk, starih od 7 do 25 let. Dekleta s celotnega območja Solothurna se srečujejo večkrat na teden na pevskih vajah in individualnih vajah petja. Glasbene veščine izboljšujejo na intenzivnih vajah ob koncu tedna in na potovanjih v tujini, kjer pridobivajo dragocene izkušnje in sklepajo doživljenjska prijateljstva. Z drznimi koncertnimi projekti zbor že več kot 20 let bogati kulturno raznolikost kantona Solothurn. Glasbeno vodstvo zbora sestavljajo zborovodja Lea Pfister-Scherer, namestnica zborovodje in učiteljica petja Eva Herger in učiteljica petja Jessica Jans. Za več informacij obiščite spletno stran www.solothurner-maedchenchor.ch