Vipavska dolina
junij 2021
p t s č p s n
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Ostalo

Celodnevna delavnica: Izvir moči

9.00–10.00: predstavitev ZELIŠČNE KMETIJE VILA LAVANDA; OPIS HIDROLATOV in NJIHOVA UPORABA V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU

Predstavitev bo vodila lastnica zeliščne kmetije, Urška Lemut Šušterič, zdravstvena delavka, certificirana zeliščarka, profesionalna destilerka in poznavalka aromaterapije. Že več let vodi zeliščno kmetijo, kjer imajo velike nasade sivke, ognjiča, vrtnic, žajblja, lovorja. Poleg tega na kmetiji izdelujejo tudi eterična olja, hidrolate, mazila, mila, sveče, vzglavnike in še kaj bi se našlo. 

10.00–11.00: SHAKTI JOGA

Praksa bo temeljila na nežnem gibanju in tekočimi prehodi med posameznimi asanami – jogijskimi položaji ter poudarkom na dihanju. Spoznali bomo tudi eno izmed dihalnih tehnik oziroma pranayam ter eno izmed manter (tehnik za umirjanje uma), ki spodbuja tok življenjske energije in zdravljenje. Namen Shakti joge je dvigniti energijo, vitalnost in duhovnost posameznika. V hinduizmu je Shakti izraz za božansko, žensko energijo. Shakti je energija in moč, ki jo pooseblja boginja Shakti. Predstavlja moč, kreativnost in gibanje. Ta energija prebiva v vseh živih bitjih in teče po vesolju.

S seboj prinesite podlogo za jogo. Ura joge bo primerna za začetnike in tiste, ki jogo vadijo že dlje časa.

Prakso vodi Ana Trebovc, certificirana učiteljica Hatha joge RYT200. Opravljeno ima tudi delavnico joge za otroke Mini zen.

11.15–12.45: predavanje ŽENSKA, DAMA, BOGINJA – NAZAJ K SEBI

Predavatelj – g. Andrej Pešec, univ. dipl. politolog, deluje kot celostni psiholog, pedagog, trener in strokovnjak za odnose, leadership ter osebni razvoj; sodeluje s preko 150 zavodi v Sloveniji in na tujem. Vodil je že preko 1200 predavanj, webinarjev in izobraževanj, za katere so značilni nenavadni praktični primeri, sinteza sodobnih celostnih znanj, mistične modrosti, leadershipa in motivacijske filozofije ter zanimive zgodbe iz vsakdanjega življenja.

Na predavanju bo spregovoril o naslednjih pomembnih temah: kako osvoboditi in obuditi svojo edinstveno žensko energijo; 8 čudežnih sposobnosti ženske; kako postati samozavestna in karizmatična, hkrati pa nežna in ljubezniva; kako v moških vzbujati veliko spoštovanje; kako se zaščititi pred lažnivci, hinavci in prevaranti; s kakšno žensko moški ne more ne lepo ravnati; umetnost komunikacije in ravnanja z moškimi (partnerjem, možem, očetom, sinom ...); kako privlačiti primernega partnerja;  kako razviti pravo lepoto, intuicijo, mir, ženstvenost in nenazadnje boginjo v sebi.
Predavanje je praktične narave saj g. Andrej podaja primere iz vsakdanjega življenja ter z veseljem odgovarja na vprašanja obiskovalcev.

12.45–14.00: ODMOR ZA KOSILO

14.00–14.30: predstavitev KORISTI BARVANJA in POBARVANKE ZA ODRASLE

Predstavitev vodi ga. Vesna Jogan, avtorica pobarvanke za odrasle z afirmacijami Pobarvaj si življenje, ki je zasnovana kot priročnik za sprostitev in osebnostno rast. Avtorica bo na kratko predstavila koristi, ki jih ima barvanje in izgovorjava afirmacij. Barvanje sprošča, s pomočjo barvanja lažje odklopimo zunanji svet , izboljša motorične sposobnosti in z njegovo pomočjo se usklajuje delovanje možganov. Sami se boste medtem lahko preizkusili v barvanju na originalnem papirju pobarvanke.

Barvanje v čudoviti naravi bo mogoče čez cel dan. Ga. Vesna bo pa z veseljem spregovorila, kako je prav njena bolezen pripeljala do nastanka te pobarvanke, ki služi tudi kot priročnik, saj poleg 21 pobarvank vsebuje tudi afirmacije in 21 dni dela na sebi. Svetovala bo tudi o uporabi afirmacij in vizualizacije v vsakdanjem življenju, saj sama to prakticira že več kot 20 let.

14.30–15.30: OBVLADOVANJE STRESA in EJFLOW GIBALNA MEDITACIJA

Kaj je o svoji delavnici zapisala Enet Jogan Klemše, NCSF in AFP certificirana osebna trenerka in PN1 certificirana prehranska coachinja, ki že vrsto let izvaja EJflow treninge, predavanja in gibalne meditacije za žensko moč, pogum, vitalnost in zen?

“Stres nas obdaja na vsakem koraku in vsakem področju v življenju. Z njim se spopadamo celo življenje in je nujno "zlo", saj je potreben, da rastemo in se razvijamo. Da pa bi lahko stres izkoristili sebi v prid in zmanjšali njegove negativne učinke, moramo vedeti, kaj stres sploh je, kakšen vpliv imajo stresni hormoni na naše telo in kakšne so tehnike za lažje obvladovanje stresnih odzivov. Zato si bomo v tej praktični delavnici razčlenili pojme pozitivnega in negativnega stresa, spoznali stresne hormone in njihovo delovanje, poiskali stresorje v svojem življenju ter se spoznali s tehnikami za upravljanje svojih odzivov nanje. Zaključili bomo s krajšo EJflow gibalno meditacijo, s katero bomo prebudili čute, pomirili misli in okrepili fokus na svoje telo.”

15.45–16.45: YIN JOGA – »ODPIRANJE SRCA«

Praksa se bo osredotočala na sprostitev napetosti okoli prsnega koša, zgornjega dela hrbta, reber in ramen ter globokega dihanja v te predele. Tako lahko odpremo naše srce. Z odprtim srcem pa postanemo bolj ljubeči in sočutni do sebe in drugih.

Yin je počasna »freestyle« vrsta joge, v kateri ostajamo dlje časa v položajih od 45 sekund do 5 minut ali več. V yin jogi ne krepimo mišic, ampak gremo globlje in raztezamo vezivna tkiva okoli sklepov (kolen, medenice, križnice in hrbtenice).Koristi, ki jih yin ponuja, so: ravnovesje telesa, uma in duha; zmanjšanje stresa in anksioznosti; izboljšanje cirkulacije in fleksibilnosti; sproščanje fascije (vezivnega tkiva) in izboljšanje mobilnosti sklepov; uravnovešanje notranjih organov in izboljšanje pretoka prane po telesu.

Prakso vodi ga. Marta Avsec, ekonomistka in certificirana učiteljica Hatha joge RYT200. Marta je vrsto let vodila svoj uspešni računovodski servis v Ljubljani. Z jogo se ukvarja že več kot dvajset let, sedaj pa se popolnoma posveča predajanju joge drugim.

S seboj prinesite podlogo za jogo. Ura joge bo primerna za začetnike in tiste, ki jogo vadijo že dlje časa.

17.00–18.30: predstavitev knjige ZAKONI SREČNEGA ŽIVLJENJA (dr. Oleg Torsunov) in knjige VZGOJA MOTIVIRANIH, ZDRAVIH IN ODGOVORNIH OTROK

Predstavitev bo vodil g. Andrej Pešec.

Knjiga Zakoni srečnega življenja praktično opisuje moč časa in dnevno rutino po ajurvedi (zdrave prehranjevalne navade, priprava na spanje, vegetarijanstvo, počitek, umivanje, telesna vadba, meditacija …). Knjiga v skladu z vedskim znanjem opisuje, kako postati srečnejši in kako oplemenititi odnos do družine, prijateljev in življenja nasploh. Avtor knjige, dr. O. G. Torsunov, je svetovno priznani strokovnjak za celostno zdravje, družinske odnose, vzgojo, delo z mladimi in alternativno zdravljenje. Je tudi poznavalec predaje duhovnega znanja in modrosti ter je napisal že preko 30 knjig.

Knjiga Vzgoja motiviranih, zdravih in odgovornih otrok je namenjena staršem, bodočim staršem, strokovnim delavcem, sorodnikom in vsem, ki so v stiku z otroki. Z zgodbami, celostnimi znanji, motivacijo in praktičnimi primeri avtor bralcu razkriva naslednje teme: razvijanje ljubezni do učenja, truda in dela; kako spodbujati razvoj otroka, značaj in zdravje; odnosi med starši, otroki in učitelji; odnosi, komunikacija in odgovornost; kako odkriti talent otroka; kako postati uspešen, spoštovan in karizmatični učitelj; izzivi odraščanja (mediji, telefon, internet); enostarševske družine; kako vzgajati dekleta in kako dečke; kako ohranjati odnos z otrokom v odrasli dobi.

17.00–18.30: JOGA ZA OTROKE

V tej urici bodo skušali otrokom na njim zabaven način predstaviti jogo. Joga za otroke je prilagojena njihovi starosti, temu primerno živahna in raznolika ter poteka skozi igro. Otroke uči kreativnosti, motivacije in fokusa. Prav tako poskrbi za razvoj motorike, moči, gibljivosti, občutenja in komunikacije z njimi samimi, lastne vrednosti in sproščanja čustev. Kaj pa počnemo z otroci? Se ogrevamo, raztezamo, spoznamo nekatere dihalne tehnike, vaje čuječnosti, sproščanja in meditacijo.

Delavnico vodi Ana Trebovc.

19.00–20.00: GONG KOPEL

Vibracije in vonji vas bodo popeljali na notranje popotovanje, kjer boste v pristnem stiku s samim seboj, se znebili bremen in se globoko sprostili. Za kopel potrebujete debelejšo ležalno podlogo, dekico, manjši vzglavnik, steklenico z vodo.
Taša Turk že dolga leta igra na bobne in gong ter je že stara znanka tega vrta, saj tu gong kopeli redno izvaja enkrat mesečno.

20.15–21.30: VEČER ZGODB IN PETJE MANTER OB KITARI

Večer bo s pripovedovanjem simpatičnih zgodb, poučnih anekdot, igranjem na kitaro in petjem manter zaokrožil g. Andrej Pešec, ki pravi, da s seboj tudi sami prinesite različne inštrumente.

Poslušanje zgodb krepi inteligentnost in srečo – ob tem posebej uživajo tudi otroci. Teme zgodb so naslednje: iznajdljivost, odpuščanje, hvaležnost, velikodušnost, zgodbe iz Mahabharate, zgodbe o dobrem in slabem, o življenju ter modrosti velikih ljudi. Zvočne vibracije, ki se sprožajo ob poslušanju in petju manter, pozitivno vplivajo na zdravje telesa, uma in duha. Vabljeni, da na lastni koži občutite pozitivne učinke petja manter.

Dogodek bo potekal v kotičku ob izviru vode in na trati ob nasadu sivke. Avte pustite na sami lokaciji Vile Lavande, ob ekološkem otoku. Od tam bo pot do izvira označena, oziroma nas lahko pokličete na telefon 031 843 890 (Urška) ali 051 302 645 (Ana).

Na delavnice so dobrodošli tudi otroci, mamice z dojenčki. Na travniku imajo dovolj prostora za igro, druženje in veselje. Lahko pa so prisotni tudi na dogodkih. Za varstvo in animacijo bo poskrbljeno. V času predstavitve knjig bo sočasno v bližini potekala joga za otroke, da se bodo starši lahko v miru posvetili prejemanju znanja.

S seboj prinesite ležalno podlogo, odejo, manjšo blazino za sedenje oziroma manjši zložljivi stolček in steklenico za vodo. V neposredni bližini se namreč nahaja zdravilna izvirska voda, ki se jo lahko pije. Veselimo se vegetarijanskih prigrizkov, domačih sladic (brez jajc), oreščkov ali sadja, da se skupno posladkamo.

Udeležite se lahko celodnevne delavnice ali vsakega dogodka posebej. Prosimo vas za prijavo na e-naslov ali telefon 051 302 645 (Ana).

DOBRODOŠLI PRAV VSI! Dogodek je brezplačen, zaželeni prostovoljni prispevki.

V primeru dežja se dogodek seli v Dom krajanov Ajdovščina.