Vipavska dolina
maj 2021
p t s č p s n
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Ostalo

Vina županov Vipavske doline

Župani Mestne občine Nova Gorica, Občine Renče-Vogrsko in Občine Ajdovščina bodo v ponedeljek, 17. maja, na skupnem virtualnem dogodku, ki bo potekal v enem najlepših in najmogočnejših hramov Vipavske doline, v grajski kleti v Vipavskem Križu, razglasili županova vina. Dogodek bo mogoče spremljati preko spletnih strani in socialnih omrežij vseh treh občin.

Vse tri občine povezuje obsežnejša povezovalna zgodba in trden namen – ustanoviteljice Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina so odločene turistični razvoj graditi z roko v roki, kot enotna turistična destinacija, ki ponuja pester nabor doživetij. Bogata vinska zgodba, spletena skozi stoletja tradicije in v sodobnem času dopolnjena z znanjem ter veliko mero občutka, je poglavitna komponenta tako turizma kot kmetijstva naše dežele.

Županova vina, ki kot protokolarno ali promocijsko darilo z županovimi gosti potujejo tako rekoč po vsem svetu, so pomemben prispevek k promociji vipavskega vinogradništva in vinarstva. Ob ustanavljanju skupnega zavoda je že v začetku leta 2020 nastala ideja o skupni predstavitvi vseh treh županovih vin, ki pa je zaradi zdravstvene situacije v državi ni bilo mogoče izvesti. Želja po novih zgodbah je močna, zato bodo v letošnjem letu, prilagojeno vsem zaščitnim ukrepom, na skupnem virtualnem dogodku razglašeni vsi vinski prvaki vseh treh občin.

Občina Renče-Vogrsko je najmlajša in je v letošnjem letu prvič izvedla občinsko vinsko ocenjevanje. Župan Tarik Žigon bo izbranemu vinarju izročil plaketo. Pogovor pa se bo sukal tudi okoli doživetij na reki Vipavi in na Poteh miru, ki jih razvijajo v občini.

Mestna občina Nova Gorica z letošnjim letom pričenja novo zgodbo občinskega vinskega ocenjevanja. Župan dr. Klemen Miklavič bo razglasil dva prejemnika naziva Županovo vino 2021 in štiri prejemnike naziva Županov izbor 2021.

Občina Ajdovščina je občinsko vinsko ocenjevanje izpeljala po uveljavljenem načinu, letošnje povabilo vinogradnikom je prinašalo dobro sprejeto novost – ocenjevanje penin, kar dve penini sta prejemnici Listine odličnosti. Župan Tadej Beočanin pa bo nato razglasil še Županovo vino 2021.

Skozi dogodek, ki ga bo povezovala Mateja Rosa, se bo ob omizju županov zvrstila še vrsta drugih zanimivih gostov. V programu bo nastopila glasbena skupina Ne joči pevec.