Vipavska dolina
april 2021
p t s č p s n
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Kultura

Razstava: Women about women

Women about women, Rise of women je mednarodni projekt s številnimi raznolikimi aktivnostmi, ki predstavljajo povezavo med likovno umetnostjo in družbeno resničnostjo.

Projekt je podprt s strani Evropske unije, posvečen pa je ženski v kulturi Zahodnega Balkana. Njegova iniciatorka in umetniška vodja je Biljana Jotić iz Beograda. Osrednji del projekta je potujoča likovna razstava. Izbor likovnih ustvarjalk, iz vsake države po pet, so opravile: Biljana Jotić (Srbija), Sonja Švec Španjol (Hrvaška), Nela Gligorović (Črna gora), Shqipe Mehmeti (Severna Makedonija) in Anamarija Stibilj Šajn (Slovenija).

V Sloveniji je partner projekta Zavod Lokarjeva galerija iz Ajdovščine (Vladimir Bačič).

Na razstavi se predstavljajo:

SLOVENIJA: Anja Kranjc, Meta Šolar, Teja Tegelj, Urša Toman, Lona Verlich
HRVAŠKA: Ivana Bajcer, Mirela Blažević, Marina Čorić, Lena Kramarić, Mateja Rusak
ČRNA GORA: Anka Gardašević, Milena Jovičević, Gordana Kuč, Maja Šofranac, Jovana Vujanović
SRBIJA: Gordana Belić, Anđela Grabež, Natalija Miladonović, Leonora Vekić, Vesić
SEVERNA MAKEDONIJA: Tanja Balać, Shqipe Mehmeti, Ana Lazarevska, Marija Miloševska, Hristina Zafirovska

V času trajanja razstave bodo potekale številne aktivnosti, večinoma prek Youtuba in socialnih omrežij, med katerimi bodo vodenja po razstavi ter predavanja in delavnice, ki jih bodo izvajale Lea Pisani, strokovnjakinja za kulturo oblačenja, Katarina Spacal, univerzitetna diplomirana inženirka oblikovanja tekstilij in oblačil, Teja Curk Sorta, akademska kiparka in magistrica umetnosti ter Vilma Purič, ženska, ki živi v slovenskem jeziku kot ustvarjalka proze, v svojem delu Sodobne tržaške pesnice pa predstavlja feministični prispevek v delih slovenskih ustvarjalk na tem področju. Organizirani pa bodo tudi pogovori s sodelujočimi likovnimi ustvarjalkami iz Slovenije.

Fokus projekta je na ženski kot na likovnem motivu, na ženski kot ustvarjalki in strokovni spremljevalki likovne ustvarjalnosti. Osvetliti želi njeno edinstvenost, njeno poslanstvo in pomen v sedanjem času.

Posebna dragocenost razstave je v njeni medijski raznolikosti, saj se razstavljena dela razpenjajo v najširšem interpretativnem in medijskem loku. Tako raznolikih del že dolgo nismo videli.

Projekt lahko spremljate
na https://www.riseofwomen.net/
na Facebook strani: https://www.facebook.com/riseofwomen.balkan/
na Instagramu: https://www.instagram.com/riseofwomen.balkan/
na Youtubu: https://www.youtube.com/channel/UCrEktnVXc52SagKiOO_w8_A/featured