Vipavska dolina
september 2023
p t s č p s n
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Šport

Izlet: obisk Javorce

Kulturni center Lojze Bratuž in krožek Anton Gregorčič vabita na izlet.

Visoko nad strugo Tolminke se dviga leseno svetišče, spominska cerkev Svetega duha v Javorci, ki nosi znak evropske kulturne dediščine.
Cerkev je posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem bojišča soške fronte (1915–1917). Kot najlepši spomenik 1. svetovne vojne na ozemlju Republike Slovenije je bila leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, leta 2007 se je uvrstila na seznam posebno pomembne zgodovinske in kulturne dediščine Evrope ter leta 2018 prejela znak evropske dediščine.

Spominska cerkev je bila zgrajena v Avstro-Ogrski. Obnavljale in ohranjale pa so jo oblasti treh držav: Italije, Jugoslavije in danes Slovenije. Javorca je spomenik sprave in edinstven primer secesije. Cerkev Svetega duha v Javorci so zgradili avstro-ogrski vojaki, mojstri različnih obrti. Ostaja simbol poziva k spravi in priča o povezovalni moči skupnega umetniškega ustvarjanja in gradnje. Nad vhodom se dviga zvonik s sončno uro, grbom Avstro-Ogrske monarhije in napisom pax (mir).

Cerkev Svetega duha v Javorci vas ne bo navdušila le z zgodovinsko sporočilnostjo in izjemno gradnjo. Z razgledne terase ob cerkvi se razgrinja pogled na veličastni Rdeči rob, očarljivo verigo tolminsko-bohinjskih gora. Cerkev je ena izmed izbranih točk na znameniti poti Pot miru, ki povezuje spomenike in ostaline 1. svetovne vojne v Dolini Soče.

Spominska cerkev Svetega Duha v Javorci je od začetka leta 2018 uradno med velikani evropske dediščine, ki poudarjajo skupne evropske vrednote. V letu 2018 so ji uradno podelili posebno priznanje Evropske komisije – znak evropske dediščine. Spomeniško območje Javorce je kraj evropskega spomina in nadaljnje načrtovane aktivnosti. V tem smislu poudarjajo pomen skupnih korenin, skupne preteklosti in skupnih vrednot narodov Evrope s ciljem ohranjati kolektivni spomin o solidarnosti in ustvarjalni volji v času težkih preizkušenj.

Prijave in informacije: ; zagotovljen prevoz z avtobusom, vodičem in kosilom. Sledile bodo podrobnejše informacije glede urnikov in cene izleta.