Vipavska dolina

Želim prejemati napovednik dogodkov in druge aktualne novice

Nazaj na dogodke

Festival oljčnega olja in vin Šempas

Dogajanje se bo začelo v nedeljo, 21. aprila, ob 15.00 in trajalo vse do 21.00. Nadaljevalo se bo v ponedeljek, 22. aprila, od 15.00 do 20.00.

Festival predstavlja odlično priložnost za spoznavanje in mreženje s strokovnjaki ter navdušenci nad vinsko kulturo in vrhunskim oljčnim oljem. Na enem mestu boste imeli priložnost okusiti številne vrste oljčnih olj in vin ter razširiti svoje znanje o njihovem izvoru, proizvodnji in uporabi.

Poleg degustacij bodo ponudili tudi različne delavnice in pogovore, kjer bomo razpravljali o novih trendih, pristopih in priložnostih v industriji oljčnega olja in vina. Za dodatno zabavo in sprostitev pa bodo poskrbeli zabavni dogodki in glasbeni nastopi. Na voljo bo tudi vrhunska hrana, ki bo spremljala celoten festival, hkrati pa boste imeli možnost kuhati s chefom z Michelinovim priznanjem Mitjo Humarjem.

Festival bo tudi prostor za podelitev nagrad, kjer bomo priznali vrhunske dosežke v industriji oljčnega olja. Ne zamudite te priložnosti za nepozabno doživetje in izmenjavo izkušenj s številnimi vinarji, oljkarji in drugimi strokovnjaki.

PROGRAM:

Nedelja, 21. april
– 15.00 – odprtje festivala s pozdravnim govorom Sama Turela, župana MONG-a, in Neže Ukmar, kraljice terana

– Predstavitev strokovnega dela festivala:
Dejana Baša, someljejka 3. stopnje
Milena Bučar Miklavčič, razvojna svetnica, vodja laboratorija in namestnica predstojnice inštitura Znanstveno-raziskovalnega središča Koper

Kulturni program: Tine Kobal in Marko Čadež Mačkič s spremljavo.

​– 16.30 – podelitev nagrad tekmovanja Oljka Šempas 2024
– 17.00 – delavnica Svet sirov v sozvočju z vini – Ivan Peršolja, podpredsenik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, in Dejana Baša, someljejka 3. stopnje
– 19.00 – gurmanska delavnica Učenje kuhanja z Mitjo Humarjem

Ponedeljek, 22. april
– 16.00 – pogovor Mladi vinarji: nova energija in novi pristopi pri promociji Vipavske doline – pogovor bo vodil Sašo Dravinec, novinar Primorskih novic
– 18.00 – gurmanska delavnica Učenje kuhanja z Mitjo Humarjem
Degustacija festivalskih vin in olj. Za hrano bosta poskrbeli Gostilna Termika in Katrna kmetija.

Vstopnina: 20 € (vključen prigrizek). Kavcija za kozarec 5 €.